INFONET-468X60-BANNER

Uspon prefabrikovanih kuća u SAD-u

19.08.2011. | Kevin Gerrity | Arch Daily

Izgradnja prefebrikovanim elementima postoji još od 1940. godine, a skoro je doživela preporod i rast popularnosti. Sklapanjem van gradilišta, metoda izgradnje prefabrikovanim elementima daje atraktivnu mogućnost stambene izgradnje koja je postala opšta. Iako prefabrikovane kuće nisu bez svojih nedostataka, one su interesantan deo sveta nekretnina.

Prefabrikovane kuće prvi put su počele da se prave neposredno posle Drugog svetskog rata. Pošto su se mnogo vojnika vraćali sa ratišta svojim srušenim domovima, prefabrikovane kuće su bile idealne iz dva razloga, jeftinije su od klasičnih i brzo se grade. Samo u Engleskoj je izgrađeno preko 150.000 prefabrikovanih kuća, pošto su nudile atraktivne podsticaje za kupce. Ako je kulminacija projektovanja i izgradnje prefabrikovanih kuća bila pedesetih godina, onda su one nestale osamdesetih i devedesetih sa rastom klasičnih sitema gradnje. Ovaj rast i pad će se, najverovatnije, ponoviti pošto su prefabrikovane kuće ponovo postale popularne u trenutcima ekonomske krize.

Sa skorašnjom recesijom i povećanom potražnjom, prefabrikovani objekti su se vratili kao efikasana i, donekle, jeftinija verzija regularnih načina gradnje. Cena izgradnje prefabrikovanih naspram kuća građenih na licu mesta je jeftinija i iz tog razloga atraktivnija, ali ušteda uglavnom zavisi od projekta i fabrike koja proizvodi prefabrikovane elemente.

Ponovno javljanje prefabrikovanih kuća se najjasnije vidi prema broju kompanija koje ih sada nude. Ova lista kompanija uključuje one sa najeftinijom ponudom od 1.150 dolara za metar kvadratni, kao što su Clayton Homes i ECO-Cottages, pa sve do skupih modela sa cenom od 2.500 dolara po metru kvadratnom koje nudi kompanija Living Homes.

Negde između ovih krajnosti leži jedna od najobećavajućih kompanija koja nudi prefabrikovane kuće - Resolution: 4 Architecture. Ova firma je projektovala jedne od najinteresantnijih prefabrikovanih kuća, projekte koje su ujedno interesantni i funkcionalni. Uspeh firme Resolution: 4 Architecture naglašava jedno od glavnih prednosti prefabrikovanog dizajna: dostupnost kuće koja je projektovana za vas sa cenom manjom 20 do 40 posto od one koja se gradi na licu mesta.

Još jedna od bitnih pogotnosti koju izgradnja prefabrikovanih kuća pruža, jeste ušteda vremena. Ne samo da temelji mogu biti izlivani u trenutku kada se kuća gradi, nego i vlasnici ne moraju da proveravaju gradilište da bi se uverili da sve ide po planu. Proizvodnja ovih kuća u fabrici je još jedna pogotnost po pitanju uštede vremena, pažljive izrade i izgradnje. Ove i druge pogotnosti dozvoljavaju da se prefabrikovane kuće izgrade i usele u mnogo kraćem vremenskom periodu od kuća izgrađenih standradnim metoda.

Sa rastom i padom i sadašnjim ponovnim rastom prefabrikovanih kuća, ovi projekti su imali interesantnu istoriju kao opcija rezidencijalne izgradnje. One daju mogućnost kupovine kuće koja je projektovana od strane arhitekte za samo deo cene, i predstavlja jeftiniju alternativu u pogođenoj građevinskoj industriji. Dok je budućnost stambene izgradnje nesigurna, sa kompanijama kao što je Resolution: 4 Architecture prefabrikovane kuće će zasigurno biti jedna od opcija koja se sve više razvija.

Linkovi:

  • Montažne kuće u Srbiji: bez krova na četiri vode i šajkačom na slemenu
    - da li je moguće? - Jeste - link
  • Prefabrikovane i montažne kuće – kuće za novi milenijum - link
  • Montažni objekti – kuće od prefabrikovanih elemenata - link
  • Gradnja kuće za jedan dan - drvenim prefabrikovanim elementima (video) - link
  • Gradnja individualnih kuća 2020. godine – gradnja na licu mesta ili prefabrikacija? - link
  • Perrinepod - luksuzna montažna kuća od prefabrikovanih armiranobetonskih modula - link
  • Net-zero montažna kuća - modularnom gradnjom do nulte potrošnje energije na
    godišnjem nivou - link
  • Net-zero prefabrikovane kuće iz biroa Michelle Kaufmann - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;