Roland-Garros ostaje u Parizu

03.06.2011. | Batiactu

Odlučeno je. Turnir Rolan Garos (Roland-Garros) nastaviće da se odvija u istorijskim arenama stadiona koji se trenutno koristi, Port d’Otej (Porte d’Auteuil), koje će biti renovirane i povećane do 2016. godine. Odluka Francuske teniske federacije (FFT) nije bila iznenađenje, nakon što je izvršni odbor dao preporuku dva dana ranije u kojoj je iskazao svoju snažnu podršku pariskom projektu.

Rolan Garos budući izgled mesta

“Uprkos visokom kvalitetu konkurentskih projekata koje bih želeo da pohvalim, FFT se sa 70% odlučio za vernost istoriji turnira, ali je to odlučeno i zbog ubeđenja da ostanak u Parizu, u prestižnom okruženju Port d’Oteja, predstavlja veliki adut u takmičenju sa drugim velikim međunarodnim teniskim turnirima“, izjavio je gradonačelnik Pariza Bertran Denanoe.

Blizina nasuprot megalomaniji

Nasuprot 35 ha koji su predlagani u projektima Gonesa, Versaja i Marn la Valea, pariska lokacija neće biti proširena više od 5 ha, dakle sa 8,5 na 13,5ha, zahvaljujući pripajanju staklenika Oteja. Tako će Rolan Garos ostati najmanji od četiri gren slem turnira, na veliku žalost gradonačelnika Gonesa koji procenjuje da „je to propuštena prilika XXI veka za francuski tenis i parisku metropolu“. Na to odgovara Žan Gašasan, predsednik FFT-a: „To će nam omogućiti da se izdvojimo u odnosu na druge gren slemove (...) i da u celom svetu sijamo još decenijama, nasuprot trenutnoj svetskoj megalomaniji“. On nije krio da su težinu pariskom predlogu dali i: zakup na 99 godina, subvencije od 20M€, davanje dodatnih objekata.

Novo dvorište ispred terena

U planu buduće lokacije, koja bi trebalo da dobije 60% više prostora već od turnira 2015. godine, jeste teren sa 5.000 mesta, natkrivanje terena Filip Šatrije (Philippe Chatrier), a takođe i Nacionalni centar za obuku na mestu stadiona Žorž Eber (Georges Hébert). Već sada su na pomolu poteškoće, pre svega sa građanima i ekolozima koji se protive rušenju jednog dela staklenika Oteja.

Staklenici Port d Oteja

Stadionu Rolan Garosa, koji se nalazi u Parizu u Port d’Oteju, preko je potreban prostor. Imajući ovo u vidu, pokrenut je međunarodni arhitektonski konkurs za projekat novog stadiona. Izabran je biro Mark Mimram (Marc Mimram) sa pejzažnim arhitektom Mišelom Koražuom (Michel Corajoud) koji će predložiti projekat koji će povezati arhitektonske vrednosti sa pejzažem dajući inovativno i održivo rešenje.

Predstavljeni projekat teži da odgovori na dve najveće preokupacije FFT-a:

  • pokretni krov radi zaštite od vremenskih neprilika
  • dodatni prostor za bolji prijem publike i igrača.

Aleja staklenika - projekat

Centralni teren Filip Šatrije biće renoviran i dobiće pokretan krov – sastavljen od 15 paralelnih krila, od aluminijumske legure i providnog platna koji nose dve uzdužne grede – koji će u slučaju vremenskih nepogoda pružati dodatni komfor igračima, publici i medijima. Štaviše, koristiće se kao arena pod otvorenim nebom kad se ne održava turnir (koji se tradicionalno održava od kraja maja do početka juna) za sportske i kulturne manifestacije vezane za temu održivog razvoja.

„Novi stadion Rolan Garosa treba čitati kao nastavak prostora Port d’Oteja ka vrtu koji će van termina održavanja turnira zadržati svoj javni karakter tokom cele godine“, objašnjavaju u birou Mark Mimram.

Teren usred staklenika

Pogled iz vrtova

Novi teren sa šljakom sa 5.000 mesta biće sagrađen na mestu Vrtova sa staklenicima Oteja. Radi se o amfiteatru ukopnanom u zemlji, podignutom na veliku galeriju od čelika i drveta koja će konstrukciji dati lakoću i istančanost. On je bio predmet duge rasprave, pa gradonačelnik Pariza uverava da „projekat apsolutno ne ugrožava istorijske staklenike Oteja i dragocene kolekcije koje se tamo nalaze“, već omogućava gajenje orhideja i drugih vrsta „u uslovima boljim u odnosu na sadašnje, u novim staklenicima koji će okruživati budući teren“.

Zatim, stvaranjem novih staza, restrukturiranjem aleja i okoline stadiona, biće olakšano kretanje gledalaca i doprineće se boljem funkcionisanju Sela, restorana i medijskog centra i dovešće do stvaranja novog Trga Musketara (Place des Mousquetaires), starog simbola Rolan Garosa. Na kraju, kao što međunarodni prestiž turnira obavezuje, novinari će dobiti potpuno nov i moderan pres-centar, sa terasom koja pruža prekrasan pogled.

Hala - Centralni teren

Na svakom turniru Rolan Garos primi skoro 45.000 gledaoca, a nekih 3 milijarde televizijskih gledalaca prati prenose mečeva. Cilj je i da turnir povrati svoj ugled, koji je danas niži u odnosu na druge turnire gren slema.

Ako i pati od nepobitnog nedostatka prostora – sa više od 100.000 neispunjenih zahteva za pristup u 2009. godini npr. – skorašnje istraživanje je pokazalo da Rolan Garos donosi svake godine 250 miliona € pariskoj oblasti. To je potencijal koji pokazuje da on i te kako zaslužuje projekat ovog obima.
 
Master plan područja nalazi se celim delom na prostoru koji se nalazi između perifernog prstena, Avenije Port d’Oteja i Bulevara d’Oteja. Prezentovan pejzažni master plan omogućiće da se smanje godišnja potrošnja vode i struje u objektima.

Arena

Predviđeni budžet za ovaj plan procenjen je na 235 miliona € , što će finansirati FFT, vlasnik projekta. Ovde je uračunata i cena relokacije stadiona Žorž Eber, neophodna kako bi se očuvale sportske aktivnosti u uređenom okruženju u naselju Port d’Oteja, pre svega školske dece i klubova.
 
„U velikom trouglu koji obrazuju bulevar Port d’Otej, Avenija d’Otej i Bulevar Mura, želimo da stvorimo jedinstven pejzaž koji se otvara ka gradu proširujući granice šume do Port d’Oteja, čuvajući tu veliku površinu na otvorenom za sportska takmičenja ne zatvarajući je velikim brojem građevina duž nje“, napominju u Mimramu.

Pogled sa Bulevara Mira

„Uradili smo na Bulevaru Mira blagi nagib koji prirodno upućuje ka Vrtu koji stvara Port d’Otej sve do ulaza u stadion. Taj kontinuitet javnog prostora između objekta i vrta, između ulaza i restauracije na jugu, za nas je predstavljala osnovni uslov projekta kako bi se pružio osećaj dolaska iz Bulonjske šume do starih granica Zadružnih farmi.

Želimo da napravimo od tog novog centra velikodušno mesto, mesto zadovoljstva, susreta koje će biti izmišljeno, napravljeno, oblikovano za taj fiksni datum u godini i za svetla reflektora koji taj datum prate.“

U internim kretanjima između novog centra i drugih delova gledaoci će moći da pristupe ulazu sa juga ali takođe i sa istoka i sa zapada duž Bulevara Mura“

Pokretni krov

"Napravili smo pokrivni sistem kojim će se lako rukovati, ali koji će i omogućavati najveću moguću otvorenost i to iz dva razloga:

  • Na istoku i severu nadstrešnica ne sme smetati svojom senkom sa tribina, ali sa druge strane treba da omogući zaštitu od buke koju stvara stanovništvo duž bulevara Mura
  • Na zapadu ni deo nadstrešnice na sme da ostane kad je otvoren krov jer bi to bacalo senku na teren.

Pokretni krov

Zato nam se nameće rigidan pokrivni sistem koji u svom slojevitom sastavu ima zaštitu od aluminijuma i zvučnu izolaciju. Prekrivka koju mi predlažemo ujedno je pokretna struktura i vodootporni pokrivač."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

CORECT 2
CORECT 2
NOVI BEOGRAD
www.corect2.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 05.12.2017.
Proceduru treba pojednostaviti. Još bolje a...
Šumadinac 22.11.2017.
I na slici majstor koji tera popreko autobu...
Шумадинац 10.11.2017.
Олакшано издавање грађ. дозвола и уређени к...
Шумадинац 10.11.2017.
Ово није могло да се дефинише пре ИКЕА-е, и...
Dusko 08.11.2017.
Moja firma se bavi termoizolacijom i sa pur...