INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pilot projekat USGBC-a: LEED sertifikacija za tipske projekte zgrada

30.11.2010. | Stephanie Simon | Wall Street Journal

Ovog meseca (19. novembra 2010. godine) USGBC pokrenuo je pilot projekat, takozvani "volume certification" program (slobodan prevod: sertifikacija na količinu), koji omogućava kompanijama koje imaju lance objekata (maloprodajnih, kancelarijskih, banaka ili restorana) da mogu da dobiju LEED sertifikat za tipska rešenja svojih ispostava.


itHouse u kalifornijskoj pustinji sa samostalnim napajanjem (vidi niže u tekstu)

Ukoliko proces projektovanja, gradnje i korišćenja objekta ispunjava LEED standarde koji se odnose na ove parametre, tada USGBC odustaje od rigorozne procene svakog novog objekta po redu po kom se grade. Umesto toga, USGBC će provesti nasumične provere objekata širom SAD.

Tipski projekat vs. energetska efikasnost

Brad Pease, arhitekta specijalizovan za energetski efikasne objekte, dobio je poziv od rukovodilaca PNC banke iz SAD sa zehtevom za projekat. Međutim, zgrada koju je trebalo da projektuje za njih, u narednim godinama dobila bi još 99 duplikata, od istih građevinskih elemenata, i - morala je imati karakteristike zelene gradnje, i to ne samo u teoriji.

On je morao isprojektovati zgradu koja bi na svakoj od 100 lokacija obezbedila dobijanje LEED sertifikata koji izdaje USGBC.

- Uobičajen početak projektovanja zelene zgrade jeste da pogledate lokaciju i shvatite odakle dolazi Sunce, koji vetrovi duvaja, kakva je okolna vegetacija, itd. Zbog toga, kada vam neko traži da projektujete jednu zgradu koja treba da bude energetski efikasna na nepoznatim lokacijama, to je kao da vam je izmakao tlo pod nogama - kaže arhitekta Pease.

On je vođa građevinskog naučnog tima u konsultantskoj firmi Paladino iz Sijetla. I upravo zahvaljujući saradnji sa drugim ekspertima u timu, on je uspeo da ispuni ono što se od njega tražilo.

PNC je od početka saradnje već dobio LEED sertifikate za 97 svojih zgrada, i to novih, građenih po projektu Pease-a, ali i rekonstrukcija koje su uključivale tipska rešenja viđena u osnovnom projektu. Sve te zgrade zajedno prosečno troše 35% energije i 28% vode manje u odnosu na osnovne standarde gradnje u SAD.

Lančana reakcija

Četvorogodišnji pilot projekat izazvao je veliko interesovanje. Skoro 40 organizacija i kompanija uzelo je učešće, uključujući i Bank of America, Best Buy, Cushman & Wakefield, Starbucks i Target. Do sada je sertifikovano 355 projekata a još 1.000 je u procesu dobijanja sertifikata.

Za svaki od tipskih koncepata postoji neki ključ na kom se bazira uspešnost projekta. Na primer, PNC banka je želela da ima veliki zastakljeni hol na ulazu u zgradu. Problem je bio to što se ova fasada može nalaziti na različitim stranama sveta, sa različitom osunčanosti zavisno od objekata u okruženju (drveća, zgrada, itd).

Zbog svega ovoga predviđeno je da zastakljeni hol u polaznom rešenju ima dve nadstrešnice: jednu na vrhu hola i drugu na polovini visine - fotografija gore desno.

Na taj način se sprečava prodor sunčevih zraka u veliki hol i pregrevanje zgrade kada je Sunce u zenitu tokom letnjih meseci. Dodatno, obe nadstrešnice sa donje strane mogu biti ofarbane u belo kako bi reflektovale dodatno disperzno svetlo u hol čime se smanjuje potreba za veštačkim osvetljenjem i prejakim kontrastima u svetlu. Naravno, postoji i mehanička zaštita staklenih površina u vidu venecijanera.

Pored ovih elemenata objekta tu je IGU zastakljivanje (vidi link na kraju), upotreba aktivnih solarnih sistema, efikasnih KGH sistema, itd:

- Na kraju smo uspeli da nađemo jedinstvenoo rešenje koje može biti primenjeno na bilo kojoj lokaciji a da pritom ne izgleda kao da je neku od zgrada gradila grupa hipika - zaključuje Pease.

U izradi projekta za PNC banku učestvovale su još tri firme (linkovi na kraju teksta):

  • Gensler (arhitektura)
  • CJL Engineering (inženjerstvo)
  • Clemens Construction (izvođač).


Tipska gradnja kuća - itHouse

Iako se najveći deo LEED sertifikacije odnosi na maloprodajne i poslovne zgrade, koncept ima potencijal da bude primenjen i za masovnu gradnju stambenih jedinica. Linda Taalman, arhitekta iz Los Anđelesa (Taalman Koch Architecture), projektovala je kuću koja može biti postavljena skoro na bilo koju parcelu bez većih gubitaka na energetskoj efikasnosti - itHouse (linkovi na kraju).


itHouse - tipska gradnja od Istočne do Zapadne obale SAD

Montažna kuća površine od oko 90m2 može se izgraditi prefabrikovanim elementima, međutim, ovi elementi mogu biti kombinovani na različite načine. Na primer, pod može da se prilagođava terenu, zid sa najvećom staklenom površinom može biti montiran na onoj strani kuće koja prima najviše dnevnog svetla, a po potrebi lokacije mogu se dodavati i elementi za zaštitu prozora od preteranog osunčavanja ili aplikacije na krovu.

Ova kuća može ispuniti ciljeve efikasnosti samo u umerenim klimama. Tako neće biti efikasna u NJujorku koji je na severoistoku SAD, ali hoće na mnogim lokacijama u Kaliforniji koja se nalazi na jugozapadu zemlje. Ipak, ona je uspela da prilagodi kuću za lokaciju u državi NJujork, ali u zoni gde nema veoma niskih temperatura kao što je to u zoni samog grada NJujorka.

Ona trenutno projektuje i kuću na sprat koja bi mogla biti postavljena na parcele sa manjom površinom. Ovim projektom ona želi da razbije skepticizam koji u SAD tržište ima prema masovnoj tipskoj gradnji objekata.

Obrazovanje izvođača i korisnika

LEED serifikacija objekata koji se zasnivaju na tipskim planovima ipak ima svoje rizike. Na primer, mnoge kompanije zahtevaju od izvođača da se detaljno pozabave reciklažom materijala i smanjenjem otpada. Međutim, u nekim delovima SAD, naročito na Srednjem Zapadu, ovo je veoma teško postići, bar dotle dok izvođači ne promene svoje navike.

Takođe, veliki deo emisije-ugljenika (preko potrošnje energije) za koji je odgovorna jedna zgrada zavisi od načina na koji se korisnici njom služe. Zato je važno sprovesti obuku zaposlenih u firmama kako bi zgrada postigla maksimalne moguće uštede energije.

Ali investitori koji su prošli kroz LEED sertifikaciju sa pojedinačnim projektima kažu da bi "grupna sertifikacija" trebalo da im umanji muke.


Obećane uštede

Tim Osiecki, izvršni podpredsednik u hotelijerskoj kompaniji Concord Hospitality Enterprises, nedavno je izgradio svoj prvi hotel sa LEED sertifikatom - Courtyard iz lanca Marritt, na aerodromu u Pitsburgu. Dok je njegov tim projektanata radio na planovima hotela on kaže da je mogao jasno da vidi kako mu troškovi rastu iz minuta u minut.

- Imate građevince, mašince, električare, vodoinstalatere, arhitekte, dizajnere - celu armiju konsultanata. I svi vam naplaćuju! - kaže Osiecki.

Na kraju, LEED sertifikacija za ovaj hotel koštala je oko 500.000 dolara:

  • 125.000 za konsultantske usluge i dodatnih nekoliko meseci za izradu projekta
  • 375.000 za KGH sistem toplotnih izmenjivača koji sakuplja topao vazduh iz kupatila.

Međutim, za svoj naredni projekat on će moći da uzme ovaj prototip, jer je za hotel Courtyard lanac Marriott uspeo da dobije odobrenje od USGBC-a da se uključi u pilot projekat grupne sertifikacije.

- Iako je početna cena viša za 3 do 4% od standardnog rešenja, ovaj hotel će u odnosu na druge slične u lancu biti efikasniji za 25%, tako da bi franšiza mogla, već u narednih nekoliko godina, da nadoknadi ove početne troškove - kaže Karim Khalifa, viši podpredsednik u Marriott-u.

Ipak, Osiecki ne bi da čeka. Bez obzira na nedaće, on pokušava da ubedi i druge velike hotelske lance sa kojima radi da učine isto.

- Dolazak do prvog energetski efikasnog projekta bio je dug i tešak posao, a sama sertifikacija trajala je još duže. Definitivno ostanete bez nekih sivih ćelija - kaže Osiecki.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;