Solarni paneli kao zamena za asfaltne slojeve puta (video)

02.09.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Preduzeće Solar Roadways osnovao je bračni par Brusaw - Scott (elektroinženjer) i Julie (psihoterapeut). Osnovna ideja iza koje stoji ovo preduzeće jeste izgradnja puteva pomoću solarnih panela umesto asfalta. Inspiracija je krenula od avionskih crnih kutija koje mogu da sačuvaju elektroniku u njima netaknutom čak i u slučaju teških avionskih nesreća.

Ovakvi putevi bi se sami isplatili posle određenog vremena a Scott objašnjava i da nećemo zauvek imati bitumena neophodnog za proizvodnju asfalta.

Prošle godine njegova firma dobila je sredstva od Savezne direkcije za auto-puteve od kojih su napravljeni prvi prototipovi. Scott naglašava da su zahvaljujući procesu praktičnog rada samo za poslednjih godinu dana došli do više važnih otkrića u vezi sa konstrukcijom panela.

Gradnja puteva pomoću solarnih panela dozvolila bi instalaciju i druge elektronike u puteve koji bi tako mogli imati LED horizontalnu signalizaciju, električne grejače za otopljavanje snega i leda, ali i mogućnost napajanja električnih automobila.

Tehničke karakteristike koje moraju biti ispunjene jesu:

  • zaštićena elektronika
  • otpornost na habanje i mehanička oštećenja
  • propusnost sunčevih zraka
  • jednostavna zamena panela.

Vodeći se činjenicom da putevi štete okruženju pokrivanjem velikih površina zemljišta (samo auto-putevi u SAd ukupno su dugi 75.440km) ubiranje sunčeve energije sa ovolike površine delimično bi nadomestilo ove mane. Takođe, Scott predlaže i podlogu za ovakve puteve koja bi bila napravljena od kompresovanog otpada.

Pored puteva, paneli bi mogli pokrivati i ulice, parkinge, dečija igrališta, logističke parkove i druge danas asfaltirane površine.

Solar Roadways je trenutno u trci za Ecomagination Challenge: nagradu od 200 miliona dolara za izvođenje eksperimenata koji treba da ispitaju mogućnosti unapređenja energetske mreže budućnosti.

Linkovi:

 

Komentari: 2

milos 11.01.2011 11:30:55

u crnoj gori treba jos gradjevinskih firmi da se ukljuce u auto put, smatram da su crnogorci vredniji nego kinezi ako su oni samo brojni. svi za auto put to je buducnost crne gore

Nas Tesla 03.10.2010 18:54:01

Ipak je Nikola Tesla bio ispred svih bar pola milenijuma. Bezicni prenos energije, kao i njena eksplatacija iz okoline samo na obicnu antenu je jos uvek samo san za sve, a kamo li za nas.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...