INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stadioni - održiva gradnja menja koncept izgradnje stadiona za velika sportska takmičenja

28.06.2010. | CNN

U nok-aut fazi Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoafričkoj Republici nisu samo reprezentacije napuštale pozornicu već i stadioni. Dva stadiona završila su svoju kratku karijeru već nakon takmičenja po grupama jer teško da će ikada više biti napunjeni do zadovoljavajućeg kapaciteta.


Možda poslednji svedok prohujalih vremena: Stadion Mbombela u Nelspruitu - desetine miliona dolara u veoma siromašnom okruženju verovatno nikada više neće služiti svojoj svrsi i biće prepušten laganom propadanju

Stadioni Peter Mokaba u Polokwane-u i Mbombela u Nelspruit-u nakon samo po četiri utakmice tako odlaze u penziju. Izgrađeni po ceni od oko 172 miliona dolara, sada predstavljaju trn u oku svom siromašnom okruženju, i ostaće možda poslednji svedoci vremena u kom smo gradili besmislene ogromne objekte za jednokratnu upotrebu.

Neće Južnoafrička Republika biti prva država koja je potrošila milione dolara na stadione koji će nakon par sportskih priredbi biti prepušteni propadanju. Nešto slično se već desilo sa najvećim brojem sportskih objekata u Atini nakon Letnjih olimpijskih igara 2004. godine. Međutim, ovakvi stadioni (u engleskoj terminologiji poznati kao "beli slonovi") najverovatnije će postati retkost kako svest o održivosti, ali i ekonomskoj krhkosti, postaje jača.

Arhitekta John Barrow, viši direktor u internacionalnom birou Populous, veruje da izgradnja sportskih arena ubuduće može biti iz korena izmenjena. Na nedavnom predavanju održanom u australijskoj ambasadi u Londonu, on je predstavio viziju "stadiona u kutiji" (stadium in a box) - fleksibilnu, modularnu arenu, koja se kroji prema potrebama događaja.

Olimpijski stadion za igre 2012. u Londonu, koji je projektovao biro Populous, gradi se upravo po modularnom principu. Jezgro stadiona čini 25.000 sedećih mesta sa terenom, a za vreme igara montažna konstrukcija obezbediće dodatnih 55.000 mesta za ukupan kapacitet od 80.000 gledalaca.

Biro Populous je učestvovao i u dizajnu Soccer City stadiona u Johanesburgu, ali i u dizajnu krova na centralnom terenu wimbledon-a (link na kraju). Za njih je proboj održive gradnje započeo Olimpijskim igrama u Sidneju 2000 godine. Njihov projekat predvideo je smanjenje kapaciteta stadiona nakon Igara za 30.000 mesta, tj. sa 110 na 80 hiljada, ali je projektom predviđeno i sakupljanje kišnice, prirodna ventilacija i lagani polikarbonatni krov čime je smanjeno opterećenje konstrukcije.


Druga varijanta, po rečima Barrow-sa mogao bi biti sistem prefabrikovanih elemenata koji bi se mogao razmontirati u celini i transportovati na neki drugi događaj bilo gde na svetu.

- Lično mislim da je to budućnost ovakvih objekata. Nećemo više graditi monumentalne ogromne objekte već nešto što će kasnije više značiti za lokalne zajednice - kaže arhitekta.


Na putu održivosti: Stadion Moses Mobhida u Durbanu ima dodatnih 13.000 montažnih mesta (vide se ispod krova) dodatih za Svetski kup 2010. koja će biti uklonjena nakon završetka takmičenja

Danas, tvrdi Barrow, biro Populous svaki ugrađeni materijal i sistem posmatra kroz prizmu održivosti:

- Sve mora biti lagano, predviđeno da se reciklira ili iz lokalnih izvora. Neke stvari nismo mogli da radimo pre pet godina. Tada, na primer, materijal za izradu krova na Wimbledon-u nije bio dostupan.

- Modularni pristup skraćuje vreme gradnje bar za 30% - kaže on i dodaje - iako cena materijala ostaje uglavnom ista, cena gradnje može se znatno smanjiti.

Stadiona na FIFA Svetskom kupu mešavina su starog i novog dizajna. Sa jedne strane tu su dva stadiona pomenuta na početku, a sa druge modularni stadioni u Kejptaunu i Durbanu kojima je trenutno povećan kapacitet za 13.000 mesta.

Rainer Quenzer, glavni projektant u Nussli-ju, švajcarskoj kompaniji koja je razvila modularne koncepte za ta dva stadiona, procenjuje da bi u portpunosti modularan stadio stajao oko polovine troškova onog građenog na tradicionalan način.

- Gradnja arena od 20-30.000 sedišta i njihovo proširenje za vreme nekih događaja predstavlja budućnost gradnje - slaže se on - Mi smo čak razvili koncept za kompletan modularni stadion od 70.000 mesta ali to je možda još uvek cilj za narednu generaciju.

Oni su nedavno izgradili konstrukciju za privremeni stadion kapaciteta 27.000 mesta za fudbalski klub BC Lions iz Vankuvera, Kanada i grade arenu za 50.000 gledalaca u Švajcarskog za nacionalno takmičenje u rvanju (pogledaj više o ovim projektima na sajtu firme - link na kraju).


- Počni od malog i zadrži se u jednostavnosti - kaže Barrow - Projekat za Olimpijski stadion u Londonu pomeriće granice i FIFA i Olimpijskog komiteta i oni će od sada insistirati na ovakvim rešenjima.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;