INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja pristupačnih stanova: 3D štampa u kombinaciji sa drvetom

08.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Sve je masovnija upotreba 3D štampe u građevinskoj industriji širom sveta. Interesantan projekat dolazi nam iz Nemačke, gde će se najsavremenija tehnologija 3D štampanja, kombinovana sa drvetom, koristiti za izgradnju socijalnih stanova, pristupačnih cena.

Zgrada će imati 6 stanova (Foto: Steinhoff Architekten)

U pitanju je komplikovaniji projekat od većine onih u kojima se koristi 3D tehnologija. Naime, prizemlje i prvi sprat gradiće se pomoću štampača COBOD BOD 2. On je nedavno korišćen u Indiji prilikom izgradnje pošte i kuće otporne na zemljotres i odlično se pokazao.

Radovi će trajati oko 100 sati (Foto: Steinhoff Architekten)

Radovi će trajati oko 100 sati, a za izgradnju će biti upotrebljena mešavina nalik cementu. Spoljašnjost će imati karakterističan rebrasti izgled po kome se prepoznaje ova tehnologija.

3D štampanje

3D štampanje (Foto: COBOD)

Drugi sprat će biti drugačiji, njega neće graditi robot, već ljudi. Biće sačinjen od drveta i imaće fasadu. Radnici će na kraju u kući postaviti drvene podove, krov, prozore, električne i vodovodne instalacije.

Fabijan Meyer-Brötz, generalni direktor Peri 3D Construction, ističe da će na ovaj način još jednom biti prikazano koliko se brzo i efikasno gradi pomoću 3D štampača, štedeći pritom prirodne resurse. On je uveren da ova tehnologija može imati široku primenu i da je spremna za savremena gradilišta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;