INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Usvojena Deklaracija o osnivanju Komore arhitekata Srbije

07.05.2013. | E-kapija

U Beogradu je formiran inicijativni odbor za osnivanje Komore arhitekata Srbije (KAS) koji sačinjavaju – Udruženje arhitekata Srbije, Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, Akademija arhitekture Srbije, kao i predstavnici visokoobrazovnih institucija Srbije, fakulteta, departmana i studijskih programa iz oblasti arhitekture. Inicijativni odbor, odnosno organizacije i institucije koje u njemu učestvuju, usvojili su Deklaraciju o osnivanju Komore arhitekata Srbije i dostavili ovaj dokument Vladi Republike Srbije, odnosno Ministarstvu građevinarstva i urbanizma.

U tekstu deklaracije naglašava se potreba da se u Srbiji redefiniše uloga arhitekata i arhitekture uopšte, kao matične struke za pitanje ukupnog kvaliteta naše građene sredine i uređenja arhitektonske delatnosti.

U tom smislu i u skladu sa iskustvima razvijenih sredina, a posebno dostignutim nivoom ustrojstva i shvatanja značaja ove oblasti u Evropi, ocenjeno je kao neophodno, neizbežno i nužno da i arhitekti imaju svoju samostalnu, društveno i zakonski prepoznatu i institucionalno organizovanu strukovnu organizaciju, koja treba da se bavi svim pitanjima vezanim za arhitektonsko projektovanje, urbanističko i prostorno planiranje, pejzažnu arhitekturu, standarde i normative, kao i drugim temama bitnim za status ove odgovorne društvene uloge.

Stoga je, zaključak je ove Deklaracije, kao i drugde neophodno urediti ovu oblast posebnim zakonom o Komori arhitekata Srbije, odnosno drugim zakonima koji regulišu ovu delatnost. Imajući u vidu navedene ciljeve, inicijativni odbor je već sačinio predlog nacrta zakona koji će biti dostavljen svim relevantnim subjektima: Vladi, odnosno Ministarstvu građevinarstava i urbanizma, i svim nadležnim odborima Skupštine Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;