INFONET-468X60-BANNER

Japanska vlada nije prihvatila plan o gašenju nuklearki

21.09.2012. | Zelena Srbija

Uprkos najavama, vlada Japana nije prihvatila nacionalnu energetsku politiku po kojoj bi nuklearna energija u toj zemlji postepeno prestala da se koristi do 2040. godine.

Time se Tokio, kako ocenjuje Asošijeted pres (AP), udaljio od preporuka sopstvenog savetodavnog panela pod pritiskom poslovnih krugova koji se zalažu za nuklearnu energiju.

Odgovarajući na javne pozive da se posle katastrofe u atomskoj centrali Fukušima na korišćenje nuklearne energije stavi tačka, vladin panel je pozvao da se to učini tokom sledeće tri decenije a da se Japan više oslanja na obnovljive izvore energije.

Iako vlada nije usvojila dokument, koji ima 20 strana, ona je navela da će ga "uzeti u razmatranje" i da će zatražiti javnu podršku za ciljeve koji su u njemu navedeni.

Međutim, kako ukazuje AP, javnost u ovom slučaju nije samo javno mnenje, koje se vrlo jasno i sa velikom većinom izrazilo protiv korišćenja nuklearne energije, već i proizvođači te energije, predstavnici drugih poslovnih interesa kao i zajednice nastanjene kraj nuklearnih centrala koje ekonomski zavise od njih.

Ministar za nacionalnu politiku Japana Motohisa Furukava rekao je da postepeno odustajenje od nuklearne energije ostaje u srži japanske energetske politike, ali da je potrebno dodatno vreme da se poradi na detaljima.

Furukava se založio za korišćenje obnovljivih izvora energije i za smanjenje emisije ugljen dioksida.

Ovakav postupak vlade u Tokiju naišao je na kritike pojedinih političkih komentatora, koji su ocenili da je promena politike motivisana borbom za glasove na predstojećim parlamentarnim izborima.

Jedna trećina energetskih potreba Japana se do nuklearne katastrofe u Fukušimi jedan, 11. marta 2011. godine, oslanjala na atomsku energiju. Ova dalekoistočna zemlja je prvobitno planirala da tu zavisnost poveća na 50 odsto.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;