INFONET-468X60-BANNER

Predstavljeno urbanističko rešenje prostora vojne kasarne "Slavko Munćan - Sava" u Beloj Crkvi

20.08.2012. | Dnevnik

Predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Nenad Živanović organizovao je u skupštinskoj sali prezentaciju idejno programskih urbanističkih rešenja prenamene prostora vojne kasarne "Slavko Munćan - Sava" u Beloj Crkvi sa inoviranom procenom vrednosti kompleksa. Pezentaciji su, osim predstavnika Instituta za urbanizam i arhitekturu iz Beograda, prisustvovali odbornici, predstavnici javnih preduzeća i Vojske Srbije.

Čitav kompleks se prostire na 80ha i ima niz građevinskih objekata koji bi uz intervencije mogli da se koriste za razne sadržaje. Prvobitna vrednost kompleksa procenjena je na oko 6 miliona evra, ali je sada oko 3 miliona evra, što je kako smo čuli verovatno realna cena, ali za investitore i dalje visoka. Interesenata za ovaj prostor ima, ali dok se ne promeni namena, kako su na skupu rekli, nije moguće realizovati bilo koje druge sadržaje osim vojnih.

To je bio razlog da opština Bela Crkva naruči od Instituta za urbanizam arhitekturu izradu idejnih rešenja za prenamenu ovog prostora. Urađene su tri potpuno različite verzije. Po prvoj bi to bio sportsko – rekreativni kompleks, po drugoj bi mogao da se koristi kao univerzitetski centar i poljoprivredno dobro za eksperimentalnu proizvodnju, a po trećoj bi se koristio u zdravstveno – rekreativne svrhe za rehabilitaciju lečenih od bolesti zavisnosti.

Kako je objasnila Mirjana Aleksić, načelnica odeljenja za urbanizam i privredno inspekcijske poslove u opštini Bela Crkva, cilj je bio da se o ovoj temi započne rasprava, da se predstavi to čime Bela Crkva raspolaže, i u tome se u potpunosti uspelo. Za većinu građana, po njenom mišljenju potpuno je bilo nepoznato o kojoj površini se radi, o kojim i kakvim objektima i šta je tamo moguće raditi. Sada su se izdvojila neka tri pravca, a šta će od toga biti u Generalnom urbanističkom planu zavisiće od volje građana.

Tokom rasprave utvrđeno je da je sporno vlasništvo na velikoj površini zemljišta koje je Vojska Master planom utvrdila kao svoje, a za koje ne postoji adekvatna promena u Katastru nepokretnosti.

- O tim i još nekim spornim pitanjima trebalo bi razgovarati sa predstavnicima Vojske na jednom drugom skupu, gde ne očekujem da će biti problema - naglasila je Mirjana Aleksić.

- Ako bi ove sporne površine koje je Kasarna nekada koristila za proizvodnju hrane, bile vraćene opštini, onda bi i cena ovog prostora mogla da bude niža.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;