INFONET-468X60-BANNER

U Boru planirana početna novčana ulaganja i otvaranje rudnika u 2014. godini

06.08.2012. | Večernje novosti

Geolozi Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", u okolini ovdašnjeg sela Veliki Krivelj, na lokalitetu poznatom kao "Kriveljski kamen", pronašli su ležište od oko 100 miliona tona rude bakra, sa prosečnim sadržajem od 0,4% crvenog metala u rudi.

- Reč je o trenutno najbogatijem površinskom ležitu bakra u RTB - ističe Blagoje Spaskovski, generalni direktor borske kompanije.

- Planiramo da, uz početna ulaganja od 40 miliona dolara, taj rudnik, koji bi radio u naredne tri decenije, aktiviramo početkom 2014. godine. Međutim, dalja istraživanja ukazuju na to da, sa povećanjem dubine, sadržaj metala u rudi raste, tako da je to ležište, potencijalno, i jedan od najbogatijih resursa RTB.

Spaskovski je precizirao i da je menadžment RTB "Bor" doneo odluku o raskidu ugovora sa privatnom kompanijom "RDS", sa kojom je bilo dogovoreno aktiviranje rudnika zlata "Čoka Marin" kod Majdanpeka, vredno gotovo 6 miliona evra.

- U trenutku kada smo potpisivali ugovor sa ovom kompanijom, nismo imali dovoljan broj kvalifikovanih rudara, koji su mogli da otvore ovo ležište. U međuvremenu, primili smo i osposobili stotinak kopača, pa je prestala potreba za angažovanjem firme "RDS" - objašnjava generalni direktor RTB, najavljujući da će puna eksploatacija "Čoka Marina" otpočeti u septembru.

Prethodno, kako saznaju "Novosti", treba potpisati ugovor sa nekom od inostranih kompanija, koja dostavi najpovoljniju ponudu za otkup i preradu koncentrata iz tog rudnika...

- Iako se radi o veoma bogatom nalazištu zlata, ne možemo ga prerađivati u našim metalurškim postrojenjima, s obzirom da, pored ovog dragocenog metala, u sebi sadrži i brojne štetne, pa i kancerogene komponente. S obzirom da naša tehnologije ne omogućava njihovo eliminisanje bez ekoloških rizika, odlučenio je da koncentrat zlata iz tog ležišta bude prodat nekoj od brojnih inostranih kompanija, koje su pokazale interesovanje za otkup i preradu ove sirovine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;