U Bačkoj Palanci predviđena izgradnja regatnog kompleksa i marine

11.07.2012. | E-kapija

Jezero Tikvara okruženo je predivnom prirodom, sa jedne strane pruža se pogled na obronke Fruške gore i na srednjevekovnu tvrđavu, a sa druge strane je šuma koja leži na izvorištima termalne vode. Potencijal jezera, smeštenog između Bačke Palanke na severu i Dunava na jugu, sagledali su i čelni ljudi Kajakaškog saveza Srbije, pa se na ovom mestu održava domaći KUP Srbije u vožnji kajaka i kanua. Pokrenuta je i inicijativa da se na Tikvari izgradi regatni centar.

Regatni centar zamišljen je kao baza za pripreme kajakaške i veslačke reprezentacije Srbije i kao takav svojevremeno proglašen od Ministarstva omladine i sporta i KSS i VSS za projekat od nacionalnog interesa, međutim sve je ostalo na idejnom rešenju.

- U prostornom i generalnom planu je predviđena izgradnja marine i putničkog pristana. Za taj deo grada koji je turistički najzanimljiviji tj. za priobalnu zonu u izradi je plan detaljne regulacije. Pored marine predviđena je izgradnja regatnog centra za kajak i kanu. Uslovi za kajakni centar postoje ali za kanu treba da se produbljuje staza za 2 km. Pravi regatni centar sa svim uslovima ne postoji u Srbiji. Ranije su se državna prvenstva uglavnom održavala na Adi Ciganliji – kaže Ljudmila Jamusakov iz Direkcije za izgradnju opštine Bačka Palanka.

Jamusakov kaže da je za realizaciju ovog projekta, osim donošenja planske dokumentacije, neophodno rešiti imovinsko - pravne odnose sa "Srbijašumama" i "Srbijavodama".

Prema ranijim idejama predviđena je izgradnja kajak-kanu kluba sa pratećim sadržajima, bungalova odnosno kamp celine, pontonske montažne tribine sa kafeom i marine na Dunavu. Prioritet bi trebalo da bude objekat kajak kluba i sadržaji uz njega kao što su inspekciona staza, toranj za praćenje takmičenja i pomoćni hangari za takmičenje. S obzirom na to da bi bili izgrađeni i komercijalni sadržaji, regatni centar bi osim afirmisanja kajakaškog sporta doprineo i poboljšanju imidža Bačke Palanke kao turističke destinacije.

U blizini jezera nalazi se sportska hala kao i kompleks otvorenih sportskih terena (tenis, fudbal mali i veliki, košarka, odbojka, atletska staza, rukomet). Lokaciju čini dodatno atraktivnim i blizina granice sa Hrvatskom od koje deli samo most. Međunarodna dunavska regata se ne može zamisliti bez kampovanja na jezeru Tikvara.

- Priobalna zona zauzima veliku površinu gde je smeštena hala i gde se sada grade bazeni. U tom delu prolazi međunarodna biciklističa ruta. Taj prostor je pod zaštitom jer je Tikvara park prirode tako da je predviđen poseban režim izgradnje. U delu priobalja je predviđena izgradnja hotela pošto opština sada nema adekvatne smeštajne kapacitete za turiste – napominje Ljudmila Jamusakov.

 

 
Share |

Komentari: 1

Fk Backa 04.10.2012 04.16.12

Nazalost od regate a pogotovo od tog hotela nema nista.U Backoj Palanci se u zadnjih 10 godina nista ne radi nazalost.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...