INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Bačkoj Palanci predviđena izgradnja regatnog kompleksa i marine

11.07.2012. | E-kapija

Jezero Tikvara okruženo je predivnom prirodom, sa jedne strane pruža se pogled na obronke Fruške gore i na srednjevekovnu tvrđavu, a sa druge strane je šuma koja leži na izvorištima termalne vode. Potencijal jezera, smeštenog između Bačke Palanke na severu i Dunava na jugu, sagledali su i čelni ljudi Kajakaškog saveza Srbije, pa se na ovom mestu održava domaći KUP Srbije u vožnji kajaka i kanua. Pokrenuta je i inicijativa da se na Tikvari izgradi regatni centar.

Regatni centar zamišljen je kao baza za pripreme kajakaške i veslačke reprezentacije Srbije i kao takav svojevremeno proglašen od Ministarstva omladine i sporta i KSS i VSS za projekat od nacionalnog interesa, međutim sve je ostalo na idejnom rešenju.

- U prostornom i generalnom planu je predviđena izgradnja marine i putničkog pristana. Za taj deo grada koji je turistički najzanimljiviji tj. za priobalnu zonu u izradi je plan detaljne regulacije. Pored marine predviđena je izgradnja regatnog centra za kajak i kanu. Uslovi za kajakni centar postoje ali za kanu treba da se produbljuje staza za 2 km. Pravi regatni centar sa svim uslovima ne postoji u Srbiji. Ranije su se državna prvenstva uglavnom održavala na Adi Ciganliji – kaže Ljudmila Jamusakov iz Direkcije za izgradnju opštine Bačka Palanka.

Jamusakov kaže da je za realizaciju ovog projekta, osim donošenja planske dokumentacije, neophodno rešiti imovinsko - pravne odnose sa "Srbijašumama" i "Srbijavodama".

Prema ranijim idejama predviđena je izgradnja kajak-kanu kluba sa pratećim sadržajima, bungalova odnosno kamp celine, pontonske montažne tribine sa kafeom i marine na Dunavu. Prioritet bi trebalo da bude objekat kajak kluba i sadržaji uz njega kao što su inspekciona staza, toranj za praćenje takmičenja i pomoćni hangari za takmičenje. S obzirom na to da bi bili izgrađeni i komercijalni sadržaji, regatni centar bi osim afirmisanja kajakaškog sporta doprineo i poboljšanju imidža Bačke Palanke kao turističke destinacije.

U blizini jezera nalazi se sportska hala kao i kompleks otvorenih sportskih terena (tenis, fudbal mali i veliki, košarka, odbojka, atletska staza, rukomet). Lokaciju čini dodatno atraktivnim i blizina granice sa Hrvatskom od koje deli samo most. Međunarodna dunavska regata se ne može zamisliti bez kampovanja na jezeru Tikvara.

- Priobalna zona zauzima veliku površinu gde je smeštena hala i gde se sada grade bazeni. U tom delu prolazi međunarodna biciklističa ruta. Taj prostor je pod zaštitom jer je Tikvara park prirode tako da je predviđen poseban režim izgradnje. U delu priobalja je predviđena izgradnja hotela pošto opština sada nema adekvatne smeštajne kapacitete za turiste – napominje Ljudmila Jamusakov.

 

 

Komentari: 1

Fk Backa 04.10.2012 04.16.12

Nazalost od regate a pogotovo od tog hotela nema nista.U Backoj Palanci se u zadnjih 10 godina nista ne radi nazalost.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;