Godišnjica izgradnje Andrićgrada

12.06.2012. | Večernje novosti

Krajem ovog meseca, tačnije 28. juna, navršiće se tačno godinu dana otkako je poznati srpski režiser Emir Kusturica počeo sa gradnjom Andrićgrada u Višegradu. Od tada pa do danas ovo veliko gradilište posetio je veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije koji su prilikom svake posete bili iznenađeni brzinom gradnje i napretkom radova.

Samo u toku prošle godine izgrađeno je više nego što je prvobitno bilo planirano prvom fazom gradnje, a do sada je pod krov stavljeno oko 11.000 kvadrata. Na objektima koji su već izgrađeni završeno je postavljanje izolacije i armaturnih mreža, pa se uveliko počelo sa zidanjem hercegovačkim kamenom.

Govoreći o sadržajima u glavnoj ulici gde će biti korzo, Kusturica kaže da ona spaja dva perioda, fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

- Na ulazu se karavan saraj susreće sa vizantijskim dvorom, a u nastavku će biti ono što je mogla da izgradi Austrija a nije, kao što ni Otomanska imperija nije izgradila ono što je trebalo da gradi. Na kraju, prema glavnom trgu koji predstavlja neku vrstu klasicizma, a koji je trebalo da nastane za vreme kraljevine između dva svetska rata, razvijaće se ulica sa delovima renesanse - objasnio je nedavno Kusturica u Višegradu.

Kad su u pitanju stilovi gradnje i različite vrste kamena za objekte u ovom kompleksu Kusturica kaže da je to sve, uglavnom, renesansa.

- Kamen smo pažljivo odabrali uz pomoć oca Save, igumana manastira Tvrdoš i vladike Grigorija i tako smo uspeli da dođemo do najfinijeg kamena sa starih kuća u Hercegovini, što upotpunjuje koncept i ideju o starim građevinama u Andrićgradu - izjavio je Kusturica. Kako je ranije najavljeno, sve kuće do avgusta ove godine trebalo bi da budu obložene kamenom.

U Andrićgradu će se nalaziti šest trgova, jer su oni glavna karakteristika srednjeg veka i na njima se odvijao život.

- Na jednom od tih šest trgova nalaziće se i gradska pijaca, ali ne straćara, već ozbiljna pijaca, koju će zatvarati gradska kuća, hotel i zgrada preduzeća "HE na Drini" - objasnio je Kusturica.

Do sada je završen Andrićev institut, a uskoro će biti završena i zgrada opštinske administracije.

Povezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...