Azerbejdžanci ulažu 258 miliona evra u Herceg Novi?

18.05.2012. | Vijesti

Predstavnici naftne kompanije Azerbejdžana, "State oil company of Azarbaijan Republic" (SOCAR), koji su na tenderu dobili u devedesetogodišnji zakup bivšu vojnu kasarnu "Orjenski bataljon" u Kumboru, posetili su Herceg Novi i razgovarali sa predsednikom Opštine Dejanom Mandićem.

Mandić nije mogao da saopšti detalje razgovora, a "Vijesti" nezvanično saznaju da je bilo reči o investiciji u Kumboru i da su biznismeni iz Azerbejdžana bili zadovoljni gradom za koji su ocenili da "ima uslova da se u njega investira".

Azerbejdžanci su najavili ukupni investicioni program od 258 miliona evra, a za dodatne koristi Herceg Novom 2,5 miliona evra, kao i mogućnost zapošljavanja oko 1.500 radnika.

Kompanija namjerava da završi projekat u tri faze i predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, helidroma, jaht kluba i marine sa 250 vezova.

Na mestu doskorašnje vojne kasarne u Kumboru prostornim planom Opštine predviđena je izgradnja turističkog kompleksa najvišeg ranga, ali je, pre svega, potrebno uraditi i usvojiti Detaljni urbanistički plan Kumbora. Urađen je idejni projekat.

Nekadašnja kasarna u Kumboru, iz koje se Vojska iselila pre pet godina, prostire se na površini od 241.695 kvadratnih metara. U kompleksu su zgrade komande i kasarne, gde su bili smešteni vojnici, vojna ambulanta, magacini i hangar za hidroavione, koji je izgradila još Austrougarska vojska.

Na doku, u krugu kasarne, je i lansirna rampa za ispitivanje torpeda, koju je pre Drugog svetskog rata konstruisao pomorski kapetan Miroslav Štumberger. U Kumboru je bila stacionirana najelitnija - specijalna jedinica (diverzanti) 82. pomorskog centra.

U krugu kasarne je i katolička crkva Sveta nedelja, koju je oslikao barokni slikar Tripo Kokolja.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...