INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Upotrebom biomase Srbija bi mogla da uštedi 60 miliona evra godišnje

15.05.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF zajedno sa Trgovinskim odeljenjem Ambasade Austrije, a u saradnji sa Austrijskim klasterom poljoprivrede – AAC 15. maja 2012. organizovao je Investiciono poslovni skup: ,,Biomasa – Iskustva Austrije i potencijali Srbije“.

Cilj ovog investiciono poslovnog skupa bio je da se podstakne investiranje u biomasu, kao i da se na iskustvu Austrije prikažu prednosti i značaj ulaganja u ovaj energetski potencijal. Na skupu se predstavilo 11 gradova i opština - Beograd, Novi Sad, Kragujevac Čačak, Bajina Bašta, Požarevac, Titel, Užice, Vrbas, Velika Plana i Vršac sa 12 projekata za proizvodnju toplotne i kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za javne i stambene objekte, kompanije sa najsavremenijim tehnologijama i banke sa kreditnim linijama u oblasti biomase.

Srbija spada u vrh evropskih zemalja po količini raspoložive a neiskorišćene biomase. Preko 60% energetskog  potencijala obnovljivih izvora energije, više od 2,7 miliona tona ekvivalentne nafte čini biomasa. Procenjeno je da bi proizvodnjom energije iz biomase Srbija mogla da zameni oko 2,5 miliona tona nafte i time uštedi preko 60 miliona evra godišnje. Samo od otpalih grana posle rezidbe voća može da se dobije više od 724 tona biomase, što je jednako količini od preko 194 tona nafte, što na svetskoj berzi iznosi 111 miliona evra.

Prema podacima Međunarodne Energetske Agencije (IEA) 70% domaće proizvodnje energije u Austriji potiče iz obnovljivih izvora energije, od čega biomasa obezbedjuje 11.2% električne i 21% toplotne energije. Udeo svih izvora obnovljive energije u Srbiji, zajedno sa hidroelektranama, iznosi svega 6%. Iskorišćenost potencijala biomase je zanemarljiva. Godišnje se spali 3 miliona tona biljne mase što je po energetskom potencijalu jednako količini od čak 11 milijardi kW električne energije, odnosno godišnjoj  proizvodnji svih hidroelektrana u Srbiji.

Andreas Hajdentaler, Trgovinski savetnik, ambasada Austrije, naglasio je: „Biomasa kao obnovljivi izvor energije postaje sve značajnija za Srbiju. Sa današnjim skupom, koji je organizovan pod okriljem Austrije, zemlje partnera na Novosadskom sajmu poljoprivrede, u saradnji sa CEDEFom kao partnerom, želimo da pokažemo srpskim poljoprivrednicima i kompanijama na koji način mogu profitirati od tehnologije i proizvoda austrijskih kompanija i kako da pretvore postojeću biomasu u vrednu energiju“.

Tom prilikom, Ana Bovan, predsednik CEDEFa , istakla je: „Zakon o javno privatnom partnerstvu je stvorio uslove za izgradnju infrastrukture i pružanje usluga od javnog interesa sa važnim ciljem da se kvalitet usluge poveća, kao i da se omoguće bolji uslovi za finansiranje stranih investicija”.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;