INFONET-468X60-BANNER

Kikinda ulaže 7,5 miliona evra u izgradnju fabrike za vodu

09.02.2012. | E-kapija

Uprava Kikinde je najavila tender za projektovanje i izgradnju fabrike pijaće vode za potrebe te opštine.

Planirano je da fabrika sadrži filtersko postrojenje kapaciteta približno 200 l/s, crpnu stanicu kapaciteta pijaće vode približno 200 l/s i rezervoar pijaće vode približno 5.000 ml.

Procenjena vrednost javne nabavke je približno 750.000.000,00 dinara. Kako je najavljeno, ugovor će se realizovati u skladu sa "Fidic Yellow Book" (projektovanje i izgradnja) uključujući sve neophodne građevinske, mašinske i elektro radove, puštanje postrojenja u rad, obuku kadrova korisnika, dokazivanje ugovorenih parametara i primopredaje celokupne fabrike na upotrebu uz određeni garantni rok.

- U prethodnom raspisu za projektovanje i izgradnju fabrike vode za piće, definisali smo već neke tehničke stavke. Prema njima, fabrika će imati kapacitet od 200 litara u sekundi, a rezervoar vode zapreminu od 5.000 kubika. Kikinda će biti prva opština u Srbiji koja će na ovakav način rešiti ovakvu kapitalnu investiciju - pojašnjava član Opštinskog veća zadužen za privredu i ekologiju Nenad Grbić, i otkriva da opština planira da emituje municipalne obveznice:

- To su hartije od vrednosti koje emituje opština, a pri čemu i diktira rok njihovog dospeća i kamatu (prinos na njih). Kao primer navodim grad Novi Sad koji je već završio emitovanje municipalnih obveznica za rešavanje tamošnjih kapitalnih investicija, sa kamatom od 6,25%. Želim da naglasim da su lokalna samouprava i JKP "6. oktobar" već duže vreme angažovani na ovom projektu. Kontaktirali smo kompanije iz Češke, Slovačke, Italije, Nemačke i Poljske. Insistiraćemo na tome da posao bude poveren referentnoj firmi, ali i da fabrika vode ostane u vlasništu lokalne samouprave i građana opštine Kikinda. Rok za završetak izgradnje fabrike je godinu i po dana - kaže Grbić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;