Rekonstrukcija Slavije vredna 4,8 miliona evra počinje u 2013?

30.01.2012. | Blic

Trg Slavija bi u perspektivi mogao da ima četiri podzemna pešačka prolaza, fonatnu u sredini kružnog tika i tramvajske šine po njegovom obodu. U ovom trenutku radi se glavni projekat i razmatraju mogućnosti kako bi mogli da se odvijaju radovi koji bi, ako sve bude prema planovima, mogli da počnu sledeće godine.

Rekonstrukcijom Slavije gradske vlasti žele da postignu tri stvari: unaprede postojeći saobraćaj, povećaju protočnost vozila na jednoj o najprometnijih saobraćajnica u gradu i izrade pešačke prolaze kako bi se izbeglo ukrštanje pešačkog i drumskog saobraćaja.

- Trenutno se radi tehnička dokumentacija za saobraćajno unapređenje, jer nam iskustvo govori da je zadržavanje vozila u kružnom toku najveći problem. Ako se tome doda i da ga dodatno usporava pešački saobraćaj, rezultat je smanjeni protok dva ili više puta - kaže za "Blic" gradski arhitekta Dejan Vasović.

Zato je predlog da tramvajske šine idu po obodu kružnog toka, gde bi se nalazile i stanice, kao i uvođenje podzmenih pešačkih prolaza.

- Sasvim je sigurno da će ih biti ispod ulica Kralja Milana, Beogradske i Bulevara oslobođenja. Pokazalo se da bi bilo zgodno da jedan bude i ispod Nemanjine ulice, ali razmatramo i mogućnost uvođenja podzmenog prolaza ispod Makenzijeve ulice - priča Vasović.

- U centru Slavije nalazila bi se fontana, s tim što bi na javnom konkursu bilo izabrano najbolje rešenje. Predlog je i da se posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića prenesu u Aleju velikana, a da se spomenik postavi na budućoj zelenoj površini u pravcu prema Narodnoj banci - objašnjava Vasović, ističući da je plan da se tokom ove godine završi sva neophodna dokumentacija kako bi radovi počeli 2013.

Projektovana vrednost radova je 4,8 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 1

luka 08.02.2012 13.18.51

Svaka cast mislim da je pravo vreme i da bi takvih jos radova trebalo da se urade pa da se koliko toliko smanji haos u saobracaju. Takav isti problem je bio kod sajma ako se secate mislim daje cak i poginulih bilo a kakvo je sada stanje tu odlicno. Nemam reci. Mislim na dosta mesta bih se trebalo da se urade podzemni prolazi za pesake i odmah bi manje guzve bilo. A po meni vrloooooo bitno treba da se zabrane sve blokade ili strajkovi oko vlade i ostalo. Slazem se sa ovim koje predlozio da se to uradi na Slaviji za svaku pohvalu. Pozdrav.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...