Rekonstrukcija Slavije vredna 4,8 miliona evra počinje u 2013?

30.01.2012. | Blic

Trg Slavija bi u perspektivi mogao da ima četiri podzemna pešačka prolaza, fonatnu u sredini kružnog tika i tramvajske šine po njegovom obodu. U ovom trenutku radi se glavni projekat i razmatraju mogućnosti kako bi mogli da se odvijaju radovi koji bi, ako sve bude prema planovima, mogli da počnu sledeće godine.

Rekonstrukcijom Slavije gradske vlasti žele da postignu tri stvari: unaprede postojeći saobraćaj, povećaju protočnost vozila na jednoj o najprometnijih saobraćajnica u gradu i izrade pešačke prolaze kako bi se izbeglo ukrštanje pešačkog i drumskog saobraćaja.

- Trenutno se radi tehnička dokumentacija za saobraćajno unapređenje, jer nam iskustvo govori da je zadržavanje vozila u kružnom toku najveći problem. Ako se tome doda i da ga dodatno usporava pešački saobraćaj, rezultat je smanjeni protok dva ili više puta - kaže za "Blic" gradski arhitekta Dejan Vasović.

Zato je predlog da tramvajske šine idu po obodu kružnog toka, gde bi se nalazile i stanice, kao i uvođenje podzmenih pešačkih prolaza.

- Sasvim je sigurno da će ih biti ispod ulica Kralja Milana, Beogradske i Bulevara oslobođenja. Pokazalo se da bi bilo zgodno da jedan bude i ispod Nemanjine ulice, ali razmatramo i mogućnost uvođenja podzmenog prolaza ispod Makenzijeve ulice - priča Vasović.

- U centru Slavije nalazila bi se fontana, s tim što bi na javnom konkursu bilo izabrano najbolje rešenje. Predlog je i da se posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića prenesu u Aleju velikana, a da se spomenik postavi na budućoj zelenoj površini u pravcu prema Narodnoj banci - objašnjava Vasović, ističući da je plan da se tokom ove godine završi sva neophodna dokumentacija kako bi radovi počeli 2013.

Projektovana vrednost radova je 4,8 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 1

luka 08.02.2012 13.18.51

Svaka cast mislim da je pravo vreme i da bi takvih jos radova trebalo da se urade pa da se koliko toliko smanji haos u saobracaju. Takav isti problem je bio kod sajma ako se secate mislim daje cak i poginulih bilo a kakvo je sada stanje tu odlicno. Nemam reci. Mislim na dosta mesta bih se trebalo da se urade podzemni prolazi za pesake i odmah bi manje guzve bilo. A po meni vrloooooo bitno treba da se zabrane sve blokade ili strajkovi oko vlade i ostalo. Slazem se sa ovim koje predlozio da se to uradi na Slaviji za svaku pohvalu. Pozdrav.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...