INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održana prva Međunarodna konferencija zelene gradnje

24.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Prva Međunarodna konferencija zelene gradnje (International GreenBuild Conference 2011 - IGBC), mesto susreta poslovnih lidera i kreativnih vizionara, održala se danas pred prepunom salom hotela Tulip Inn Putnik, u Beogradu. Organizatori konferencije, Ecoist i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, okupili su poslovne lidere i inovatore, ekološki svesne stručnjake najboljih svetskih praksi, kao i ključne donosioce odluka u državnom sektoru kako bi se pokrenula sinergija neophodna za brži razvoj zelenog urbanizma u Srbiji.

Tema prve Međunarodne konferencije zelene gradnje 2011 je stvaranje zdravijih i održivih prostora u urbanim sredinama. Zelena gradnja istovremeno predstavlja ekonomski zdravu investiciju, društveno odgovorno upravljanje, a u skladu je sa principima održivog razvoja gradova.

Konferenciju je otvorila Dominik Kuling (Dominique Kuhling), zamenik ambasadora Kraljevine Holandije u Beogradu, a svoje iskustvo u uspešnim projektima zelene gradnje podelili su priznati eksperti, među kojima su Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, Hans Baster, osnivač Vitaverde, vodeće grčke kompanije za dizajn i projektovanje integrisanih prirodnih sistema, zelenih krovova i vertikalnih bašti, Bini S. Prabakar (Binny S. Prabhakar), stručnjak holandskog preduzeća Ecofys sa iskustvom u vođenju projekata vrednih i do 10 milijardi američkih dolara, Maria Kristina Sorviljo (Maria Cristina Sorvillo) iz Engleske koja je govorila o poređenja BREEAM i LEED standarda sertifikacija, Marlon Kobaker (Marlon Kobacker) iz Australije koji je govorio kako smanjiti cene zeleno-sertifikovane zgrade, Ivan Redi iz Austrije je pričao o holističkom pristupu ka zelenoj arhitekturi, a Ranko Božović je prisutne upoznao sa zelenim urbanizmom...

"Okupili smo se ovde kako bismo promovisali temu zelene gradnje, a pre svega zdravu, urbanu ekologiju, ekološku filantropiju, društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj. Verujemo da se angažovanjem partnera i potencijala ljudi na temu zdrave urbane sredine može napraviti velika promena i poboljšanje u našem društvu", rekao je Uroš Lalić iz organizacije Ecoist.

Huns Buster, osnivač vodeće grčke kompanije za dizajn i projektovanje integrisanih prirodnih sistema Vitaverde, izjavio je: "Verujem da je jedino rešenje za život u urbanim sredinama povratak prirodi na savremen način, a to znači poštovanje prirode koja istovremeno služi ljudskim potrebama. Arhitektura treba da odigra gravnu ulogu u tom pravcu, tako što će se prikloniti standardima i principima zelene gradnje i na taj način omogućiti bolje uslove za život i rad".

U okviru Međunarodne konferencije zelene gradnje svečano su proglašeni pobednici studentskog konkursa Urbane oaze za najbolje idejno rešenje zelenih krovova, unutrašnjih i spoljašnjih vertikalnih bašti.

Dodatne informacije o Međunarodnoj konferenciji zelene gradnje i pobednicima studentskog konkursa Urbane oaze dostupne su na sajtu Ecoist-a

Povezani tekst:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;