Zeleni krovovi Beograda - potencijal Beograda za formiranje zelenih krovova

17.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Prezentacija projekta Zeleni krovovi Beograda - potencijal Beograda za formiranje zelenih krovova biće održana u petak, 18.11.2011. godine u 18h, u Galeriji nauke i tehnike SANU, ulica Đure Jakšića br. 2.

Projekat sa bavi istraživanjem mogućnosti, potreba i potencijalnih benefita koje Beograd može imati izgradnjom zelenih krovova kao i njihovim strateškim planiranjem. Projekat je rezultat istraživanja sprovedenog tokom prethodnih pet meseci. Sveukupni potencijal Beograda sagledan je u sadašnjem, realnom vremenu uvažavajući mnogobrojne faktore koji oslovljavaju Ili ograničavaju formiranje zelenog krova. Posebno su sagledani ekološki, ekonomski i socijalni aspekti za njihovo formiranje. Ovaj rad predstavlja pionirski pokušaj i prvi korak u daljim istraživanjima i implementaciji zelenih krovova.

Prezentaciju organizuju Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije i Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata Srbije.

 
Share |

Komentari: 3

Mare 15.03.2012 19.20.25

Ne treba pricati napamet. Naslov studije je *Potencijali Beograda za formiranje zelenih krovova*. To je plansko-strategijski nivo, a ne projektantski. Grad je za ljude te stoga socijalni aspekt. U gradu je ugrozena zivotna sredina, te stoga ekoloski aspekt. U gradu se ne sme rasipati sa sredstvima, te stoga ekonomski aspekt. Ako bi se krenulo u realizaciju ideje sistema zelenih krovova, moralo bi prvo da se odrede pogodne i najkriticnije lokacije i da se sagledaju svi aspekti za i protiv kako bi ulaganja bila opravdana a sistem koristan. To je poenta studije. Ne treba pricati napamet.

nenad 24.12.2011 16.45.45

Prezentacije poput ove, kao akcija Ecoista zelene oaze, ne sluze nikome osim samim organizatorima. Organizatori ce da opravdaju (citaj operu) novac koji su dobili za projekat neke radionice, a apsolventi koji prave ove utopisticke prezentacije bod ili dva u svom CV-ju za lakse rangiranje pri upisu na master. Drustvo, struka i studenti od ove prazne price nemaju nista, sve navedeno mogu da procitaju na internetu i u brosurama, a sustina koja je u konkretnim stvarima se preskace decenijama, zato i jesmo tu gde jesmo.

Đorđe Milošević 21.11.2011 13.28.56

"Posebno su sagledani ekološki, ekonomski i socijalni aspekti za njihovo formiranje."
Opet preskačemo bitno i fokusiramo se na nebitno ali marketinški poželjno. Vrlo su bitani ekološki, ekonomski i socijalni faktori ali o njima se može diskutovati tek nakon razmatranja tehničkog aspekta formiranja zelenih krovova. Pitanje hidroizolacije takvog krova (eventualna naknadna popravka hidroizolacije zahteva potpuno uklanjanje zelene bašte) i njegova statika (dodatno opterećenje krova) su prvo o čemu se mora raspravljati. Koliko krovova u Beogradu zadovoljava tehničke kriterijume za pretvaranje u zeleni krov ?

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...