SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Bugarske nuklearke sigurne

15.11.2011. | Mondo

Stres testovi su pokazali da su Kozloduj - bugarska atomska centrala i projekat nuklerake Belene izdržljivi na ekstremne prirodne uslove i havarije. Plamen Vasilev, šef uprave za bezbednost saopštio je da su testiranju bili izloženi (zaustavljeni) treći i četvrti reaktor Kozloduja i peti i šesti hiljadumegavatni reaktori (u funkciji), kao i depoi za mokro i suvo čuvanje upotrebljenog atomskog goriva.

"Zaključeno je da je atomska centrala Kozloduj izdržljiva na ekstremne spoljne uticaje. Razmotreni eventualni događaji poput zemljotresa, poplava, temperaturnih amplituda i bura ne utiču na bezbednost rada i zaustavljanje osnovnih atomskih uređaja", izjavio je bugarskim medijima dodajući da je oformljena organizacija upravljanja centralom u slučaju pojavljivanja teških havarija, a ukazao je i na dodatne mere bezbednosti u slučaju nepredvidivih havarija.

Testiranje projekta Belene urađeno je iako nije bilo obavezno, jer on još nije dobio licencu regulatornog organa, i pokazalo je da je u potpunosti obezbeđena njegova adekvatna zaštita, rekao je stručnjak iz bugarske Nacionalne električne kompanije Jordan Georgiev. Napomenuo je da su provere izvršene jer je Evropska komisija zatražila testove za nuklerane reaktore i treće generacije, kakvi su u nukleraki Belene.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;