INFONET-468X60-BANNER

Pepeo bi trebalo više da se koristi u Srbiji

07.11.2011. | RTV

Leteći pepeo koji nastaje sagorevanjem uglja u termoelektranama, minimalno se koristi u Srbiji, budući da se od šest miliona tona, koliko se godišnje proizvede, koristi samo 2,7% i to industriji cementa.

Na Srebrnom jezeru, na seminaru za novinare o zaštiti životne sredine u organizaciji EPS-a rečeno je da je procenjeno da bi korišćenjem letećeg pepela izgradnja autoputeva bila od 30 do 80% jeftinija u odnosu na upotrebu konvencionalnih sredstava. Naglašeno je da bi država Srbija, kao vlasnik EPS, mogla da donese odluku da pepeo za potrebe izgradnje puteva u zemlji bude besplatan.

Pepeo se najviše upotrebljava u putogradnji u Engleskoj, SAD, Holandiji, i to najviše za trup puta, preko koga slede ostali slojevi, objasnio je Mihajlo Gavrić, direktor za zaštitu životne sredine u EPS. Pošto je EPS dobio rešenje u kome piše da se ne radi o opasnom materijalu i propisane su posebne procedure i dozvole za njegov izvoz, sada postoji mogućnost i izvoza tog pepela iz Srbije, rekao je direktor Gavrić. Za uvoz pepela iz Srbije već postoji interesovanje Hrvatske, pošto se tamo on više koristi u izgradnji puteva, kazao je Gavrić.

Procenjuje se da bi pepeo i u cementnoj industriji u Srbiji mogao više da se koristi i to od oko 600.000 do 800.000 t godišnje, što je oko 10 do 12% ukupne količine koja se godišnje proizvede u zemlji, rekao je Gavrić i naveo da cementare plaćaju EPS od 10 do 20 €/tonu tog pepela.

Prihodi koji bi se ostvarili od prodaje pepela, ali i gipsa koji bi nastajao kao rezultat rada postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova iz termoelektrana u sastavu EPS, bili bi upotrebljavani isključivo za zaštitu životne sredine, ističe Gavrić i podseća da EPS sada ima najsavremeniju deponiju u Kostolcu za odlaganje pepela i šljake.

Leteći pepeo i drugi proizvodi od sagorevanja uglja u termoelektranama mogu da se koriste, pored izgradnje i rehabilitacije puteva, i za proizvodnju cementa, betona, keramike, opeke, veziva i maltera na bazi pepela, a moguće je koristiti elektrofilterski pepeo u kozmetičkoj i hemijskoj industriji.

Pepeo je korišćen za izgradnju nekih od najpoznatijih objekata i građevina širom sveta, kao što su tornjevi Kastor i Poluks u Frankfurtu u Nemačkoj, most East bridge u Danskoj, za Burj Dubai, međunarodni rečni terminal Norfolk u SAD, rečne brane u Francuskoj i Grčkoj i niz drugih objekata.

 

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;