INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Eksproprijacija zemljišta oko Subotice ipak nije završena

27.10.2011. | Aleksandra Isakov | Politika

Porodica Marije Šećerov i Mladen Krnajski Jović iz naselja Kelebija za svoje parcele nikada nisu dobile rešenje o eksproprijaciji, niti pravičnu nadoknadu. Pošto je država uzurpirala 2,5ha zemlje Šećerovim, a blizu 2ha Joviću, oni su se obratili redakciji dnevnog lista Politika. Njihove oranice leže na trasi Ipsilon kraka, na obilaznici oko Subotice za koju je u medijima objavljeno da je završena eksproprijacija i uklonjena jedna od bitnih prepreka za rad putara.

"Prvi dopis stigao je januara prošle godine kada nam je Grad u zamenu za našu zemlju ponudio parcelu dosta udaljenu i sa zemljom lošijeg kvaliteta. Pri tom, to je bila zemlja za koju smo znali da je u restituciji potražuju njeni bivši vlasnici. Bilo je to iznenađenje za nas jer kada nam je pre nekoliko godina vraćana zemlja oduzeta drugom agrarnom reformom, deo do atarskog puta nije ni podeljen jer je tuda trebalo da prođe trasa Ipsilon kraka. Sada se ispostavilo da je trasa promenjena i da po sredini seče našu njivu", objašnjava Slavko Šećerov.

U stvari, seče njivu Borivoja Krnajskog, oca Marije Šećerov, koji je dobio rešenje o eksproprijaciji za nešto više od hektara, kao i Marijinu parcelu, za šta ona nikada nije dobila rešenje. U međuvremenu Borivoje Krnajski je preminuo, pa je Marija kao naslednica nastavila borbu sa birokratijom od trenutka kada su prošlog juna bageri preduzeća Inter-kop iz Šapca razrovali zemlju i tek iznikle kulture na njihovim oranicama. Marija se obraćala imovinsko-pravnoj službi Grada, javnom pravobranilaštvu, ombudsmanu, Ministarstvu za infrastrukturu, da bi na kraju poslušala savet da joj jedino ostaje privatna tužba protiv izvođača radova. Zajedno sa porodicom Mladena Krnajskog Jovića, prošlog jula podnela je tužbu. Od tada, pred Osnovnim sudom u Subotici održano je šest ročišta, a verovatno isto toliko je i odloženo, a rešenje se još ne nazire.

"Još na drugom ročištu inženjer iz Inter-kopa je rekao da nisu imali nikakvo rešenje, nikakav dokumenat na osnovu kojeg su ušli u naše njive, već da im je samo rečeno da tuda pripremaju trasu, a da će njihovi nadređeni to rešiti u Beogradu", objašnjava Marija Šećerov.

Tek sudskim putem uspela je da izvuče i rezultate veštačenja po kojem je ona oštećena 323.513,64 dinara, a Mladen Krnajski Jović za 657.890 dinara. Sada se čeka geodetsko veštačenje. Ono što ovim zemljoradnicima posebno smeta jeste i činjenica da im država za kvadrat eksproprisane zemlje nudi 69 dinara, a na osnovu procene Poreske uprave, dok, istovremeno, kada neko kupi oranicu, Poreska uprava za poresku osnovu uzima 114 dinara po kvadratnom metru.

"Svesni smo mi da to za državu nije velika parcela, ali je nama bez ikakvog dokumenta oduzeta naša zemlja, a nadoknadu nismo dobili. To je, inače, zemlja koja nam je već jednom nakon II svetskog rata oduzeta, ali ju je moj otac postepeno otkupljivao nazad. Sada je ponovo gubimo" navodi Mladen Krnajski Jović.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-DOBANOVCI
www.tuplex.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;