INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biogas kao potencijal Srbije

03.07.2011. | Relja Knežević | Dnevnik

Kada je početkom godine potpisan prvi ugovor za proizvodnju biogasa u Blacu u visini od 1,5 milion dolara, tako što će se izgraditi postrojenje koje će opremiti jedna firma iz američke savezne države Viskonsin, o ovoj zelenoj energiji se kod nas još veoma malo znalo. Farma goveda u Blacu čija je osnovna delatnost proizvodnja mleka, na ovaj način će značajno zadovoljiti svoje potrebe za energijom u tehnološki zaokruženom i ekološki obnovljivom ciklusu. Ali to je samo početak – do kraja godine bi trebalo da kod nas prorade još dva manja, a možda i jedno veliko postrojenje koje će pokretati biogas, a ukupna vrednost ulaganja procenjuje se na oko 10 miliona evra.

Biogas bi prema ciljevima iz Direktive Evropske unije do 2020. godine trebalo da bude važan sastavni deo od oko 20% ukupne potrošnje primarne energije iz obnovljivih izvora u Uniji, kao i da učestvuje u barem 20% proizvodnje električne energije. Srbija koja sledi politiku EU, mora da razmišlja i o proizvodnji zelene energije uz pomoć biogasa, a u tome, iako je sve još uvek u povoju, prednjači Vojvodina. 

"U poslednje vreme veliki industrijski proizvođači pokazuju ozbiljno interesovanje za proizvodnju biogasa i u toku su razgovori sa dva investitora koji žele da ulažu u postrojenja", kaže Radoslav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine za dnevni list Dnevnik. "U kontaktu smo sa italijanskim i nemačkim firmama koje prave i opremaju postrojenja, i koje bi za velike farme goveda i svinja mogle da instališu potrebne kapacitete. To nije jeftina tehnologija i nije svejedno da li postrojenja proizvode električnu ili toplotnu energiju. Tražimo i lokacije za stanice biogasa i zbog toga smo na vezi sa lokalnim samoupravama, naročito u Banatu: sa Kikindom, Mokrinom, Belom Crkvom..."

Prema rečima g.Strikovića, investitorski ulog po postrojenju na biogas bio bi od 2,5 do 4 miliona evra.

"Najbitnija u proizvodnji biogasa je količina supstrata sa njiva koji može potencijalno da se obezbedi u Vojvodini, tako da se kombinuje sa stajnjakom, i to nije nikakva naučna fantastika", kaže profesor Milan Martinov sa Fakulteta tehničkih nauka, autor studije o mogućnostima proizvodnje i korišćenja biogasa na teritoriji Vojvodine koju je naručio Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine. Prema proceni profesora Martinova, kilovat električne energije spreman za potrošnju koji je nastao porizvodnjom biogasa košta 16 evrocenti, a celokupna investicija za postrojenje od jednog megavata izlazi negde oko 3 miliona evra.

"Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj obezbedili smo kreditnu liniju za finansiranje projekata izgradnje postrojenja za proizvodnju biogasa", predočava nam Aleksandar Savić, menadžer Erste banke. "Bitno je da zainteresovani za ovaj vid ulaganja imaju sopstvenu proizvodnju silaže i prinos po hektaru koji bi omogućio isplativost te tehnologije. Krediti se odobravaju na 12 godina i ne tražimo osiguranje hipotekom, ali uslovljavamo sopstveno učešće proizvođača odnosno investitora od 25%, tako da bude zainteresovan da projekat uspe i da u tome ide do kraja. Osim toga, odobravamo grace period i mogućnost otpisa 15% sredstava ukoliko proizvodnja biogasa uspešno krene.

Savić očekuje da će do kraja godine biti instalisana 2 postrojenja snage od 1MWt, a ima izgleda da se završi i jedno veliko postrojenje od 3 x 1MWt.

U studiji stručnjaka sa FTN-a razmatrana su tri scenarija, kada se koristi i silaža, čijom količinom se u proseku povećava potencijal proizvodnje biogasa za 30, 50 i 70%, u odnosu na korišćenje samog stajnjaka. Potencijal biogasa od stajnjaka bi u 2020. godini mogao biti i do 35MWt. A ukupni potencijali za proizvodnju biogasa od stajnjaka i silaže u neposrednoj budućnosti, iznose 30, 35 i 40MWt, zavisno od prvog, drugog i trećeg scenarija primene. Ukoliko dođe do povećanja stočnog fonda na velikim farmama do 2020, ti potencijali bi bili 65, 75 i 85MWt.

Ukoliko se u obzir uzme treći scenario, već bi sledeće godine proizvodnjom električne energije iz biogasa moglo da se pokrije oko 4% potrošnje. Pod uslovom da potrošnja električne energije do 2020. u Vojvodini neće značajno rasti, prema trećem scenariju moglo bi da se električnom energijom iz biogasa pokrije oko 9% potrošnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;