SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Šabac - grad na Savi

29.06.2011. | A. Delić | Večernje novosti

U zoni od nekih 30ha, između srednjovekovne tvrđave i starog mosta na Savi, kod Šapca, prostiraće se novo naselje sa 4.000 stanovnika. Usvajanjem Plana detaljne regulacije, konačno je omogućeno sprovođenje najvažnijeg strateškog cilja - izlaska grada na reku. Očekuje se da bi na ovom prostoru uskoro mogla da počne i prodaja prvih lokacija.

Šabac se u dalekoj prošlosti formirao upravo oko vojnog utvrđenja pored Save, ali se od snažnijeg razvoja grada, tokom XIX veka i vladavine Jevrema Obrenovića, naselje pomerilo dublje u kopno. Razlog izmeštanja iz istorijskog centra jeste močvarno zemljište sa malo prostora za gradnju. Međutim, već nekoliko decenija unazad, postoji želja građana za povratak na reku.

"Pored urbanističkih akata preduslov je bilo i rešavanje imovinskih odnosa sa vojskom. U priobalju se nalazila kasarna, srušena u bombardovanju 1999. godine, pa smo zemljište izuzeli i time stvorili uslov za realizaciju naše želje. Plan predviđa izgradnju stambenog naselja, sa mnogo zelenih površina i parking mesta", objašnjava gradonačelnik Miloš Milošević.

Prema nedavno usvojenom Planu detaljne regulacije - Šabac - grad na Savi, standardi novog naselja veoma su visoki i omogućuju luksuzno stanovanje. Tu su osnovna škola sa vrtićem, toplana, tržni centar, poslovni i stambeni prostor sa delom za vile. Ulice su postavljene u skladu sa urbanističkom matricom grada, pa će deo uz Savu izgledati kao njegov prirodni nastavak.

"Izgradnja infrastrukture planira se etapno. Ulagaćemo novac od prodaje parcela i naknada za uređenje građevinskog zemljišta. U toku su analize tržišta, posle čega ćemo formirati cenu. Očekujemo veliko interesovanje, jer je u blizini ovog naselja i stara deponija Dudara, koja će brzo biti sanirana i pretvorena u zonu sporta i rekreacije", objašnjava gradonačelnik Milošević.

Plan detaljne regulacije definiše i izgradnju marine za turističke brodove, sa hotelom, koji će se nalaziti u blizini silosa. Na poljani Mihajlovac, gde se održava poznati Malogospojinski vašar, biće građeni otvoreni i zatvoreni bazen i novi stadion. A svetkovina po kojoj je Šabac prepoznatljiv, trebalo bi da bude preseljena na kompleks pijaca kod obilaznog puta. U naselju na Savi biće Prirodnjački muzej i otvorena pozornica.

"Poseban značaj dali smo tvrđavi. U njenoj široj okolini neće biti gradnje, niti bilo čega što može da je zaseni. Planirali smo da obezbedimo pogled na utvrđenje iz centra grada i tako uspostavimo vizuelnu vezu između tačke nastanka sa sadašnjim Šapcem. Najbliži tvrđavi biće memorijalni objekat, posvećen svima koji su tu stradali. Ovo je bilo mesto bitaka, sukoba i zatvaranja ljudi za vreme turskih, austro-ugarskih, nemačkih okupacija, kao i sabirni centar za Jevreje koji su deportovani u Jajce u II svetskom ratu",  kaže Milošević.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;