INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Država spasava „Nibens“

17.06.2011. | Bojana Anđelić | Blic

Problem blokiranih računa i velikih dugovanja putarskih preduzeća Nibens grupe rešavaće Vlada Srbije, poručio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. Kako objašnjava, reč je o dosta kompleksnom problemu, jer preduzeća iz Nibens grupe rade na Koridoru 10, finansirana su sredstvima iz budžeta republike i u njima radi više od 5.000 ljudi.

"Ukoliko se uzme u obzir da su radovi na Koridoru 10 prioritetni za državu, zaposleni u pomenutim preduzećima moraju da dobiju zarade", rekao je Ćirić i podsetio da predstavnici Vlade Srbije i banaka, kao najveći poverioci tih preduzeća, pregovaraju o iznalaženju povoljnog okvira za dalje funkcionisanje tih preduzeća. Ideja je bila da banke kao najveći poverioci postave svoj menadžment koji bi upravljao preduzećima. Ova ideja izgleda nije odmakla dalje od predloga, jer različiti interesi i pozicije poverilaca koče dogovor.

"Kako stvari idu, mislim da je otvaranje stečaja najizvesnije. Moje mišljenje je da drugog rešenja nema", zaključuje Ljubiša Jovanović iz AIK banke. AIK banka, koja je najviše sredstava plasirala - oko 40 miliona evra, jeste zainteresovana za preuzimanje rukovođenja preduzećima, ali da to nije moguće dok se ne odblokiraju računi.

U najvećim problemima je preduzeće PZP Beograd čiji je račun u blokadi skoro 3 milijarde dinara. Predsednik sindikata ovog preduzeća Milan Jovanović objašnjava da su zaduženja preduzeća Nibens grupe sada deset puta veća od stvarnih potraživanja, jer je uhapšeni vlasnik Milo Đurašković u okviru grupacije napravio sistem začaranog kruga dugovanja.

"Evo kako je to funkcionisalo. Na primer PZP Beograd dobija kredit od 2 miliona evra na osnovu jemstva firmi PZP NIŠ, PZP Kragujevac i FAM Kruševac. Pošto banke ne mogu da naplate dugovanja od PZP Beograd, za isti iznos zadužene su sve firme žiranti. Na taj način dugovi su se multiplicirali", kaže Jovanović. Od 6 preduzeća, članica Nibens grupe čije kupoprodajne ugovore Agencija za privatizaciju još kontroliše, samo jedno nema blokirane račune u banci, preduzeće za proizvodnju građevinskog materijala Budućnost iz Preševa.

FAM oduzet Đuraškoviću

Agencija za privatizaciju poništila je privatizaciju preduzeća FAM iz Kruševca, koju je kupio Milo Đurašković 2007.godine, zbog nepoštovanja obaveza u delu socijalnog programa i raspolaganja imovinom. U skladu sa Zakonom o privatizaciji, FAM je vraćen državi, koja će imenovati zastupnika kapitala. Praksa je do sada bila da tada preduzeće ulazi u proces restrukturiranja, jer u tom periodu nije moguća prinudna naplata, te poverioci ne mogu naplatiti svoja dugovanja niti blokirati rad preduzeća. Za sada neće biti raskida ugovora sa ostalim firmama koje su u sastavu Nibens grupe

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;