IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mostovi i metro prioritet Beograda

10.05.2011. | B92

Završetak mosta na Adi Ciganliji i obilaznice oko Beograda, razvoj energetske infrastrukture, samo su neki od prioriteta prestonice u narednih pet godina. Ovi ciljevi zacrtani su u Strategiji razvoja Beograda, koju je nedavno usvojilo Gradsko veće, a uskoro će se naći i pred odbornicima Skupštine grada.

Pored toga što su ovim dokumentom zacrtani konkretni projekti i precizirani rokovi za završetak radova, korist od usvajanja strategije biće višestruka.

Pre svega, Beogradu će time biti otvorena vrata pretpristupnim fondovima Evropske unije, odakle će moći da obezbadi novac za pojedine projekte.

Pečat na ove dokumente biće stavljen u toku ove godine, kada se očekuje i unapređenje politike upravljanja poslovnim prostorom. Naime, Beograd će uskoro povećati broj kvadrata u svom vlasništvu preuzimanjem pojedinih objekata od države. Veći prihodi, koji se očekuju, iziskuju i nove obaveze i odgovornosti.

"Strategija ima za cilj da definiše viziju gradske uprave, odnosno ciljeve, zasnovane na stručnim temeljima, kojima bi trebalo težiti u budućnosti", kaže Dejan Vasović, gradski arhitekt i predsednik Komisije za izradu strategije.

On navodi da je strategija važna za dobijanje novca od Evropske unije, jer prilikom konkurisanja za određene projekte moramo da pokažemo da su oni prvobitno zacrtani Strategijom i da nisu doneti ad hok.

Dokument je u potpunosti usklađen sa Generalnim urbanističkim planom, a velika pažnja posvećena je unapređenju saobraćajne i energetske infrastrukture. Strategijom razvoja obuhvaćeni su projekti koji su u fazi realizacije, kao i oni na kojima će se tek raditi.

Kada je reč o saobraćaju, prioritet će biti završetak Unutrašnjeg magistralnog prstena uključujući most na Adi Ciganliji, obilaznice oko Beograda, kao i saobraćajnice koja će spojiti Zemun i Borču. Naravno, Strategija predviđa i izradu planova i neophodne tehničke dokumentacije za izgradnju metroa.

Da bi se povećala pouzdanost snabdevanja potrošača električnom energijom i prevazišle slabosti u napajanju pojedine trafostanice biće rekonstruisane, a biće izgrađene i nove. Postojeće toplane povezaće se u jedinstven sistem, a toplotnu mrežu očekuje i modernizacija.

Kada je reč o ekonomskom razvoju, u strateške prioritete spada i uspostavljanje prostorno-poslovne infrastrukture za razvoj malih i srednjih preduzeća. Takođe, napredak predviđa i usvajanje strategije razvoja trgovine, turizma, energetike i poljoprivrede.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;