INFONET-468X60-BANNER

Dulić: "Divlji" objekti vrede milijarde

04.05.2011. | Blic

Više od 10 milijardi evra leži u imovini koja nije uknjižena, odnosno u više od 700.000 nelegalno sagrađenih objekata.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji uklonile su sve prepreke da se postupak legalizacije završi i sada, kako je rekao Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, uspeh tog posla zavisi od dobre organizacije i koordinacije između države i lokalnih samouprava.

Dulić je naveo da će tačan broj nelegalno sagrađenih objekata biti poznat tek kada se završi postupak legalizacije koji će trajati nekoliko godina.

- Sada je odgovornost u rukama lokalnih samouprava. Pripremili smo niz akata koje lokalne samouprave moraju da usvoje i da nakon toga pokrenu postupak legalizacije. Verujem da već od juna možemo da očekujemo veliki nalet legalizacije - rekao je Dulić na skupu na kome je predstavnicima gradova i opština predstavljen Zakon o planiranju i izgradnji.

On je podsetio da je legalizacija gotovo besplatna, sa popustom od 99 odsto za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i pozvao građane da prate uputstva lokalnih samouprava i požure s prikupljanjem neophodne dokumentacije.

I ministar i predsednici opština ukazali su da će problem predstavljati nedovoljan broj geodeta u malim mestima i sposobnost Republičkog geodetskog zavoda da obradi podatke.

Dragan Zlatković, predsednik opštine Lapovo, kaže da je u ovoj opštini podneto oko 350 zahteva za legalizaciju, ali da nemaju dovoljan broj radnika koji bi se bavili legalizacijom. On je kao problem istakao i cene katastarskih usluga.

- Te cene su katastrofalne i mi na njih ne možemo da utičemo jer su republičkog tipa. To je najskuplji deo u legalizaciji - rekao je Zlatković.

Za razliku od Lapova, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić naveo je da se do sada u gradsku slilo 317 miliona dinara.

- U Novom Sadu manje od 40.000 objekata nije legalizovano, a za legalizaciju je do sada prijavljeno oko 37.000 - rekao je Pavličić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;