INFONET-468X60-BANNER

"Energoprojekt Niskogradnja" ipak s dobitkom - Oprema i dalje najjači deo sistema

07.04.2011. | eKapija

Sistem "Energoprojekt" još nije objavio konsolidovane poslovne rezulate za 2010. godinu, ali su sva domaća, zavisna preduzeća ovog holdinga objavila poslovne rezultate.

Nakon izuzetno loše godine za Visokogradnju, "Energoprojekt Niskogradnja" je po realizaciji bilo najveće domaće preduzeće iz ovog sistema. Niskogradnja je, nominalno posmatrano, zabeležila gotovo identičan poslovni prihod od 5,6 milijardi dinara dok je poslovni dobitak bio značajno slabiji i iznosio je 239,2 miliona dinara. Neto rezultat ove kompanije bio je 95,2 miliona dinara što je povećanje od 3,4% u odnosu na 2009. godinu.

S druge strane, Visokogradnja je protekle godine, usled snažnog pada građevinske aktivnosti, beležila velike probleme koji su kulminirali potkraj godine blokadom poslovnih računa. Prihod Visokogradnje je bio slabiji skoro 47% i iznosio je 4 milijarde dinara dok je kompanija ostvarila poslovni gubitak od 665,7 miliona dinara. Ipak, usled visokih finansijskih i ostalih prihoda ostvaren je neznatan pozitivan rezultat od 1,3 miliona dinara. Najveći dužnik Visokogradnje je sama država koja će, kako je saopšteno u februaru prilikom potpisivanja sporazuma, preko "Železnica Srbije" deo obaveza u visini od 1,22 milijarde dinara isplatiti ovoj kompaniji do aprila naredne godine.

Oprema je u 2010. godini bila jedini veći segment "Energorpojekta" koji je zabeležio značajan skok realizacije. Oprema je povećala prihod za petinu na 3,9 milijardi dinara dok je neto dobitak porastao 38,25% i iznosio je 176,5 miliona dinara. I proteklu poslovnu godinu Oprema je završila bez dugoročnih kredita dok su kratkoročne obaveze porasle skoro 70 odsto na 2,1 milijardu dinara.

Takođe, značajan rast realizacije zabeležila je Industrija koja je ostvarila poslovni prihod od 915,7 miliona dinara (skok veći od dva puta), dok je neto rezultat iznosio 35,9 miliona dinara. Od ostalih zavisnih preduzeća Energoprojekta, Hidroinženjering je ostvario poslovni prihod od 522 miliona dinara (rast od 8,2 odsto), dok je neto dobitak takođe porastao, ali je ostao na skromnom nivou. "Entel" je zabeležio stabilnu realizaciju veću od pola milijarde dinara uz značajno poboljašnje profitabilnosti dok je, s druge strane, jedina kompanija sa negativnim rezultatom bila "Energoprojekt Data" koja je usled visokih finansijskih i ostalih rashoda zabeležila gubitak veći od milion evra.

Uprkos padu vrednosti proteklih nekoliko dana, akcije "Energoprojekta" od početka godine beleže rast vrednosti od 7,2%. Po poslednjoj ceni od 965 dinara tržišna kapitalizacija najveće domaće građevinske kompanije iznosi 9,1 milijarda dinara (89,1 milion evra).

Firma "Energoprojekt-Hidroinženjering" angažovana je za izradu projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćivanje otpadnih voda termoelektrane "Nikola Tesla – A".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;