Grad dobija regionalnu deponiju - Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom u Novom Sadu

25.11.2010. | Dnevnik

Novi Sad bi mogao da postane centar regiona za upravljanje otpadom, ukoliko Skupština grada usvoji nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom. Nova strategija odnosi se za razdoblje od 2010. do 2019. godine.

To znači da bi se u Novom Sadu gradila regionalna deponija, koja bi bila u blizini trenutne gradske deponije, a na nju bi se dovozio otpad iz celog regiona sa ili bez predhodnog delimičnog razdvajanja otpada.

Prema ovom nacrtu, na deponiji bi postojalo postrojenje za odvajanje sekundarnih sirovina, dok bi se ostatak otpada deponovao. Inače, upravljanje otpadom na nivou opštine ne bi se u velikoj meri razlikovalo od trenutno aktuelnog. Takođe postoji i opcija B ovog nacrta i ona predstavlja kompleksniji sistem upravljanja otpadom.

Ovakav sistem zasnivao bi se na primarnoj separaciji otpada, i u tom slučaju izgradilo bi se i postrojenje za mehaničko-biološki tretnam. Smeće bi se na regionalnu deponiju donosilo iz transfer stanica "Bačka" i "Vrbas", a otpad bi se donosio iz Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Srbobrana, Temerina, Žablja i Novog Sada. Za sakupljanje i transport otpada, preduzeće "Čistoća" već ima opremu i ostale alatke za rad. To znači da za ovaj deo posla nisu potrebne dodatne investicije.

Papir i karton

U planu je i kupovina kontejnera za papir i karton, a prema procenama "Čistoće" potrebno je hiljadu "posuda". Sledeće godine bi trebalo da se nabavi 40 odsto od ukupnog broja, a do 2014. godine grad bi u potpunosti trebalo da se pokrije tom vrstom kontejnera.

Ipak, da bi sve ovo zaživelo u roku od pet godina, trebalo bi da se menjaju navike vezane za sakupljanje otpada. To konkretno znači da bi se odvajanje smeća radilo u domaćinstvima. U tom slučaju odvajalo bi se suvo od mokrog smeća, a za ovu oblast predviđena je pojačana edukacija stanovništva. I dalje će za posao organizovanog skupljanja smeća biti zaduženo preduzeće "Čistoća".

U okviru nacrta iz domaćinstava bi se iznosio i opasan otpad. On je doduše procentualno mali, ali predstavlja potencijalnu opasnost kad se pomeša s ostalim smećem u kontejnerima.

Za ovaj opasan otpad, predviđeni su posebni boksovi koji bi bili postavljeni na "zelenim ostrvima". "Zelena ostrva" su zapravo betonski platoi, koji se premazuju epoksi smolom. Takođe u ovkiru ovog narcta, planirano je da se u Novom Sadu postavi 500 podzemnih kontejnera, od toga bi se naredne godine stavilo 30 odsto od planiranog broja, a do 2013. godine trebalo bi da se pokrije ceo grad. Takođe u planu je postavljanje još 1.000 kontejnera za za PET ambalažu.

 

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...