Bezbednija kupovina stana - Do kraja jula pravilnik o jedinstvenom registru investitora

26.07.2010. | Blic

Ministarstvo prostornog planiranja do kraja jula će usvojiti pravilnik kojim se svaka opština u Srbiji obavezuje da napravi jedinstven regsitar investitora. To znači da će svako ko želi da kupi stan pre potpisivanja ugovora moći da vidi ko je investitor, da li ima sve dozvole za gradnju, da li se protiv njega vodi sudski spor i da li je ranije imao prijave građevinske ili urbanističke inspekcije.

U Srbiji je sve češća pojava da investitori koji grade stambene objekte prevare kupce stanova. Duplo prodati stanovi, nestajanje investitora sa novcem, plaćanje stanova u zgradi koja nikad nije završena, samo su neki od sve češćih slučajeva prevara. Da bi se tome stalo u kraj, Ministarstvo prostornog planiranja i zaštite životne sredine usvojiće pravilnik, pa će svaka opština u Srbiji morati da napravi bazu podataka o investitorima koji su dobili građevinske dozvole. Očekuje se da će ovaj registar zaživeti u naredna dva meseca, jer je potrebno zaposliti nove ljude koji će ažurirati i prikupljati podatke, ali i tehnički opremiti lokalne samouprave.

- Ovim želimo da što više sprečimo prevare, kako bi kupci nepokretnosti pre nego što daju novac stvorili sliku o investitorima. Smatramo da ćemo ovim registrom smanjiti broj prevara, jer kupci više neće "na reč" verovati investitorima, već će sve moći da provere. U registar ćemo uneti sve koji su dobili građevinsku dozvolu ove godine, a uslov za dobijanje novih dozvola biće upis u registar - objašnjava Aleksandra Damjanović-Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

U praksi, ovo znači da svako ko želi da kupi stan kod nekog investitora može na internetu da pronađe podatke o tome šta je investitor gradio u prethodnom periodu, koliko spratova i stanova može da izgradi na određenoj lokaciji, da li ima neizmirena dugovanja prema Direkciji za građevinsko zemljište, Elektrodistribuciji ili nekoj drugoj komunalnoj ustanovi. Takođe, uvidom u registar, kupac može da sazna da li je protiv određenog investitora podneta krivična prijava, ali i da li mu je građevinska ili urbanistička inspekcija zatvarala gradilište. Uvid u ovaj internet registar biće potpuno besplatan za sve korisnike.

Takođe, Ministarstvo pravde je zbog učestalih prevara investitora u poslednje vreme, koji nekoliko puta prodaju isti stan, napravilo Centralni registar o prometu svih nepokretnosti, koji radi od 1. januara. Međutim, u sistemu se nalaze samo ugovori koji su potpisani u 2010. godini i samo su oni zaštićeni od eventualnih prevara. Svi ostali koji žele da se osiguraju moraće ponovo da overavaju kupoprodajne ugovore.

 

 
Share |

Komentari: 1

johnny bravo 30.07.2010 16.05.54

napokon !!!
dobro su se setili da urade nesto po ovom pitanju !!!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...