INFONET-468X60-BANNER

Majstori krovopokrivači sa odličnim i vrlo dobrim ocenama

23.06.2010. | Privredni pregled

Prva generacija od 27 polaznika tesara-krovopokrivača s uspehom je položila diplomski ispit i stekla zvanje-znanje-kompetenciju - kvalifikovani tesar i krovopokrivač.

Ogledna nastava, teorijska i praktična, za ovo decenijama deficitarno građevinsko zanimanje, organizovana je u Politehničkoj školi u Subotici (na mađarskom jeziku) i u Tehničkoj školi u Knjaževcu, dok su diplomski ispit polaznici imali u "Potisju-Kanjiža" članu Tondah grupe, koja je inicirala i finansirala izvođenje nastave, odnosno, stipendirala i donirala polaznike krovopokrivačkog zanimanja.

"Na nedavno opremljenom poligonu za praktičnu nastavu u krugu kompanije "Potisje-Kanjiža" održani su završni-diplomski ispiti prve generacije polaznika oglednog zanimanja - 'tesar-krovopokrivač', a 27 učenika ocenjivala je ispitna komisija u kojoj su bili predstavnici škola u Subotici i Knjaževcu, odnosno, stručnjaci iz "Potisja-Kanjiža", a sve pod paskom Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pri Ministarstvu prosvete Srbije", rekao je Aleksandar Beronja, član ispitne komisije i rukovodilac promotivnih aktivnosti "Potisje-Kabjiža".

"Ispitne kompetencije bile su svrstane u dve kategorije: tesarske veze i izvođenje krovopokrivačkih radova. Ukupno je bilo sedam zadataka - pet tesarskih veza i dva krovopokrivačka zadatka. Svaki je učenik izvlačio pitanje-zadatak, koji je trebalo da reši, uradi, za 90 minuta. Komisija je ocenjivala urednost pri radu (priprema radnog mesta, sprovođenje mera zaštite na radu, sprovođenje mera zaštite životne sredine, urednosti radnog mesta na kraju zadatka), izradu radnog zadatka (obeležavanje na predmetu rada, sečenje alatom, obrada predmeta rada, spajanje elemenata veze), brzinu izvođenja radnog zadatka i kvalitet gotovog proizvoda. Odmah da kažem, da je 14 učenika iz Subotice i 13 iz Knjaževca, pokazalo odlične rezultate, odnosno, da su veoma uspešno savladali tesarski i krovopokrivački zanat".

"Tehnička škola iz Knjaževca veoma uspešno izvodi ovu oglednu nastavu, tesar-krovopokrivač, a zainteresovanost mladih raste za ovom kompetencijom", rekla je direktorka Ljiljana Žikić, profesor matematike.

"U prvu generaciju bilo je upisano 15 (samo su dvojica otpala, nisu stigla do završnog ispita), u drugu - 18, dok ih je u III generaciji 20. Znači ostavrili smo kontinuitet upisa i rast interesovanja. Inače, Knjaževačka tehnička škola ima 490 učenika koji pohađaju četiri radna područja sa 11 zanimanja-zanata u 24 odeljenja-razreda. Ove godine će završiti oko 130 učenika, III i IV stepena stručnosti, a za školsku 2010/2011. godinu planirali smo da prvu godinu upišeno 186 učenika".

"Politehnička škola iz Subotice dovela je na završni stručni ispit 14 učenika s čijim smo rezultatima izuzetno zadovoljni, jer su dobili odličnu ili vrlo dobru ocenu na rigorozumu u "Potisje-Kanjiža", rekao je Đula Rafai, nastavnik praktične nastave.

"Interesa za ovaj zanat na "severu Bačke i Banata" ima i tek će ga biti. U Subotici je jedan prvi razred završio nastavu, dok je u Adi, čiji smo rad pomagali, završena duga godina, odnosno, oni će 2011. godine imati diplomski ispit u Kanjiži. Moram da naglasim veliku pomoć u nastavi koji smo imali o "Potisju-Kanjiža", koji su opremili naše radionice, kontinuirano nas snabdevali s potrebnim nastavnim materijalom, učenicima obezbedili radna odela, ali i stipendije, pomoć za sve vannastavne aktivnosti. Značajnu podršku učenici su imali i imaju je od države, jer su im svima obezbeđene stipendije koje obezbeđuju troškove smeštaja i ishrane u učeničkim domovima u Subotici i Knjaževcu".

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;