500 radnika Fabrike bakarnih cevi "Majdanpek" na prinudnom odmoru

19.12.2008. | Danas

Oko 500 radnika Fabrike bakarnih cevi "Majdanpek" biće na plaćenom odsustvu od 9. januara 2009. Ova izvozno orijentisana fabrika pre tri godine uspešno je privatizovana kapitalom ruskog porekla i do ove jeseni nije bilo problema u ostvarivanju proizvodnih planova i plasmanu robe na inostrana tržišta, gde se otpremi i do 80% proizvodnje.

Stalne oscilacije i rekordni pad cena bakra na svetskom tržištu odrazio se i na poslovanje majdanpečke Fabrike cevi. To je postalo evidentno u oktobru kada radnicima zaposlenim na određeno vreme, nisu produženi ugovori. Usledilo je upućivanje radnika na godišnje odmore i plaćena odsustva kao i prelazak na petodnevnu radnu nedelju (sa četvorobrigadnog sistema rada). Prve dve nedelje decembra radilo se kako bi se odgovorilo zahtevima kupaca i ostvario godišnji plan proizvodnje od oko 11.000 tona cevi.

Kako će i koliko u prvom mesecu naredne godine raditi Fabrika cevi biće poznato posle 9. januara, ali je sigurno da će to zavisiti od zahteva tržišta. U menadžmentu ove fabrike naglašavaju da je za normalizaciju poslovanja potrebna stabilizacija cene bakra na svetskom tržištu. Zaposleni će inače, za vreme dok budu bili na plaćenom odsustvu, dobijati Zakonom predviđenu naknadu koja iznosi 60% njihovog proseka za tri meseca.


 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...