INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zavod za urbanizam u Nišu proslavio 51 godinu postojanja

06.04.2010. | Privredni pregled

Zavod za urbanizam u Nišu proslavio je minule nedelje 51 godinu postojanja. U proteklih pola veka, iz ove ustanove, jedne od najstarijih u gradu, "izašlo" je preko dve hiljade planskih dokumenata. Samo u prošloj godini u gradskom parlamentu usvojena su 33 plana koje su uradili urbanisti Zavoda.

Mnogi od njih bitno će promeniti izgled pojedinih delova grada, ali i čitavog regiona. Takav uticaj sigurno će imati i Plan detaljne regulacije za izmeštanje železničke pruge iz najužeg gradskog jezgra koji su niški urbanisti prošle godine uradili, a koji je na poslednjem Salonu urbanizma osvojio prvu nagradu u kategoriji planova detaljne regulacije.

Prema rečima direktora JP Zavod za urbanizam Niš mr Dragana Radivojevića narednih meseci urbanisti Zavoda moraju da urade na desetine veoma opsežnih planova, a najveći posao očekuje ih oko završetka novog generalnog urbanističkog plana grada Niša za period od 2010-2025. godine, Prostornog plana grada za period od 2008-2021. godine, i Prostornog plana opštine Doljevac.

- Što se novog generalnog urbanističkog plana tiče on zahvata mnogo veću površinu, nego stari plan. Prethodni GUP "pokrivao" je oko 150 kvadratnih kilometara gradske teritorije, a novi, maltene duplo više – 260 kvadratnih kilometara. Ovim planom obuhvaćena su skoro sva naseljena mesta na području grada Niša, zbog toga što je Niš već krenuo da urbanizuje sela poput Gornjeg i Donjeg Matejevca, Knez Sela...

- Sa ovako širokim obuhvatom sve zone koje su interesantne investitorima ulaze u GUP i njima se propisuju pravila gradnje, čime se stvaraju osnovi za racionalno korišćenje zemljišta i razvoj grada, ističe Radivojević, i dodaje da Srbija do sada na žalost, nije racionalno koristila zemljište.

- Poređenja radi, Slovenija je utrošila četiri odsto svoje teritorije za izgradnju objekata i saobraćajnica, dok je Srbija utrošila devet odsto, a tek joj predstoji izgradnja Koridora 10 i drugih važnih saobraćajnih veza.

Radivojević naglašava da urbanisti Zavoda za urbanizam u Nišu u strateške planske dokumente "ugrađuju" opsežne ekonomske analize, i nastoje da sve ono što je bitno za razvoj grada uđe u planove. Rezultat takvih nastojanja je i odlična saradnja sa ovdašnjom Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj, sa Agencijom za prostorno planiranje, Ledibom, Ministarstvom za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje…

- Pored procesa planske urbanizacije grada pokušavamo da postignemo i to da se izvrši planska industrijalizacija i da se stvore uslovi za otvaranje novih industrijskih pogona, novih malih i srednjih preduzeća i otvori što veći broj radnih mesta, kako bi se život u ovom gradu bio mnogo lepši.

- Ukoliko pitate Nišlije šta im je potrebno, reći će da su to i putevi, i vodovod i kanalizacija, ali na prvom mestu će sigurno staviti dobro plaćen posao. Dobro je što sada u Nišu postoji konsenzus oko gradskih prioriteta i što sve gradske ustanove i preduzeća pružaju bezrezervnu podršku rukovodstvu grada koje čini velike napore da učini nešto dobro za ovaj grad, kaže mr Radivojević.

Ceo tekst čitajte u Privrednom pregledu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;