INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otpad će zagrevati Konjarnik od 2023.

29.05.2020. | M. Stanojković | Novosti

Radovima na deponiji Vinča polako se rešava jedan od najvećih ekoloških problema Beograda. U toku su aktivnosti na izgradnji sanitarne deponije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja će biti puštena u rad krajem godine. Uporedo s tim, odvija se izgradnja elektrane za komunalni otpad i na deponijski gas. Toplotnom energijom iz otpada domaćinstva će moći da se snabdevaju 2023.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako navode u firmi Beo čista energija, koja je dužna da u skladu sa ugovorom sa Gradom realizuje ugovor o javno-privatnom partnerstvu, u oktobru 2019. godine je počela intenzivnija realizacija radova.

- Puštanjem u rad postrojenja nove sanitarne deponije stvoriće se uslovi za početak radova na zatvaranju postojeće deponije - rekao je za Novosti Vladimir Milovanović, direktor Beo čiste energije. - Kompleks deponije u Vinči biće povezan sa Smederevskim putem rekonstruisanom saobraćajnicom. Biće izgrađena elektroenergetska infrastruktura neophodna za snabdevanje kompleksa električnom energijom i prenos struje do trafostanice Beograd 20, gde će se predavati EPS.

Završetak izgradnje elektrane na komunalni otpad i deponijski gas planiran je za tri godine, dok će se radovi na zatvaranju deponije početi odmah po otvaranju nove sanitarne deponije i biće okončani u istom roku.

- Proizvedenu toplotnu energiju preuzimaće JKP Beogradske elektrane koje su već započele izgradnju mreže daljinskog grejanja. Ona će povezivati elektranu na otpad u Vinči i toplanu na Konjarniku - navodi Milovanović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;