INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen priručnik za poboljšanje energetske efikasnosti

16.12.2009. | PKS

Priručnikom za poboljšanje energetske efikasnosti i racionalnu upotrebu energije, koji je danas predstavljen u Privrednoj Komori Srbije,  inženjeri iz malih i srednjih preduzeća dobijaju korisne savete i alate za olakšano prepoznavanje, primenu i realizaciju projekata za unapređenje energetske efikasnosti.

Ovaj priručnik koji je izradio Inovacioni centar Mašinskog fakulteta-sektor Mreža za energetsku efikasnost u industriji Srbije (MEEIS), regionalno je podržao EBRD TAM/BAS Program iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Ambasada Kraljevine Norveške i još nekoliko inostranih institucija.  Priručnik sadrži potrebna znanja i  rešenja  za unapređenje energetske efikasnosti,  koji su zasnovani na održivim, komercijalnim osnovama.

U  poređenju sa drugim zemljama u okruženju u našoj zemlji energija se  koristi na neracionalan način i neophodno je raditi na informisanju i osposobljavanju menadžmenta i kompetentnog tehničkog osoblja u industriji,  za postizanje energetskih ušteda i povećanje  energetske efikasnosti u  preduzećima što je  jedna  od prioritetnih  potreba u MSP sektoru .
 
U okviru inicijative usmerene na podizanje svesti o potrebi za racionalnijem korišćenjem energije  u cilju bolje  edukacije stručnjaka  iz ove oblasti predstavljen je  priručnik  koji  će  domaćim preduzećima  omogućiti uvid u poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje troškova i racionalnije poslovanje.
 
„Priručnik za poboljšanje energetske efikasnosti i racionalnu upotrebu energije“ je unapređeno izdanje 13 ranije objavljenih  publikacija u obliku kratkih knjižica i 18 biltena. Cilj nam je  bio da  pružimo potrebna znanja i prikažemo rešenja najvažnijih problema vezanih za unapređenje energetske efikasnosti na praktičan način, kako bi ga lako mogli koristiti inženjeri iz industrije, kaže Prof. dr Goran Jankes, direktor Mreže za energetsku efikasnost u industriji Srbije

O podršci BAS Programa ovom projektu Bojana Vukosavljević, direktorka za Srbiju  ističe:

- BAS Program finansijski  i organizaciono podržava  razvoj malih i srednjih preduzeća u tranziciji, kroz korišćenje kvalitetnih poslovnih saveta dostupnih na održivim, komercijalnim osnovama. i tako utiče na  razvoj modernog  preduzetništva i poslovanje u uslovima tržišne ekonomije. Zajedno sa kolegama iz Bosne i Hercegovine podržali smo izradu Priručnika za poboljšanje energetske efikasnosti i racionalnu upotrebu energije,  jer pomažemo malim i srednjim preduzećima koja su suočena sa problemima energetske efikasnosti da steknu uvid u moguća rešenja  i dostupne izvore finansiranja.        

Svi  učesnici  skupa dobili  su besplatni primerak  Priručnika čiji je obim oko 450 stranica, a štampan je u tiražu od 800 primeraka i 1000 primeraka CD-a.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;