INFONET-468X60-BANNER

Počela realizacija projekta HE Vranduk na reci Bosni

08.02.2016. | SEEbiz

Počela je realizacija projekta izgradnje hidroelektrane Vranduk na reci Bosni. Posao u vrednosti od gotovo 112 i po miliona maraka trebao bi biti završen do 2020. godine.

Investitior Elektroprivreda BiH osigurala je 22 miliona sopstvenih sredstava. Ostatak su kreditna sredstva evropskih finansijskih institucija. Odabrani izvođač je joint venture austrijskog „Strabag“-a i hrvatskog „Končar“-a.

„Ovo je ugovor tipa „ključ u ruke“ i on se sastoji od tri faze: projektovanje brane, izrada opreme i građevinski radovi i testiranje i puštanje u pogon“, objašnjava Sladoljud Pezerović, vođa grupe u BiH „Strabag AG“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na lokaciji budućeg gradilišta ni u narednih pola godine neće biti vidljivih radova, nužno je prethodno uraditi projektnu dokumentaciju, osigurati i isporučiti montažnu opremu.

Podsećanja radi, početak istraživačkih radova na ovom energetskom objektu ozvaničen je daleke 2010. godine. Zašto je ovaj projekat bio na „čekanju“ duže od pet godina? Iz Elektroprivrede BiH odgovaraju:

„Projekat HE „Vranduk“ podrazumeva izgradnju složene proizvodne hidroenergetske građevine čije projektovanje i priprema izgradnje zahtevaju rešavanje mnogobrojnih problema. Priprema izgradnje takvog objekta traži vreme i povlači niz „nevidljivih aktivnosti" ispitivanja, istraživanja, snimanja, zatvaranja finansijske konstrukcije, rešavanja imovinsko-pravnih pitanja, administrativnih pitanja odobravanja građenja, nabavki itd.“

Prethodnih godina i sama ideja gradnje hidorelektrane Vranduk bila je povod za žestoke reakcije ekologa. Da je uprkos tome, Elektroprivreda BiH odlučna da će realizovati ovaj projekt bilo je jasno nakon što je sa lokalnom zajednicom potpisan Ugovor o prijateljskom okruženju u vrednosti od 1,4 miliona maraka. Ta su sredstva osigurana za izgradnju više od 30 infrastrukturnih objakata na širem području Vranduka, ali su, tako tvrde, najmanje dobili žitelji naselja Vranduk.

„Eleketroprivreda je brzo okrenula leđa Mesnoj zajednici Vranduk, a ovde su najlakše dobili dozvolu za zaštitu životne sredine, bez ijedne primedbe na održanom sastanku u Vranduku. Obećanja su bila velika pre nego što su dobili tu dozvolu“, kaže Besim Begić, predsednik Mesne zajednice Vranduk.

„Bilo je najava o rekonstrukciji vodovoda, ali ništa od toga nije urađeno“, dodaje stanovnik Vranduka Mustafa Šehić.

Upravo to može biti razlog za negativan stav stanovnika ovog sela prema gradnji ovog objekta. Izvođač radova veruje da otpora ipak neće biti.

„Naša je namera zapoošljavanje i lokalnih privrednih subjekata koji mogu izvesti pojedine radove. Imamo osećaj da ljudi očekuju taj posao“, kaže Pezerović.

Takođe, tokom gradnje ovog energetskog kapaciteta izvođač radova ima obavezu da izgradi deo lokalnog puta koji će biti potopljen pri izgradnji brane, i urediti postojeće lokalne puteve i obalu reke u neposrednoj blizini hidroelektrane.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;