INFONET-468X60-BANNER

Albanija sve pare troši na autoput ka Kosovu

20.11.2008. | Build Up

Tirana - Albanija troši lavovski deo budžeta na izgradnju autoputa do Kosova. Cena puta dostigla 630 miliona evra, odnosno oko 200 miliona više nego što je planirano. Projekat povezivanja luka Drač i Kosova, najavljivan kao istorijski, prate korupcija i razne neregularnosti. Politička zaostavština Saljija BerišeAlbanska vlada potrošila je 89 odsto sredstava iz fondova za kapitalne investicije na izgradnju autoputa do Kosova, najvećeg projekta u toj državi poslednjih decenija, navodi se u pismu koje je vlada Albanije uputila Međunarodnom monetarnom fondu. U prvih devet meseci 2008. godine, na izgradnju 180 kilometara dugog puta potrošeno je 328 miliona evra, od čega polovina potiče iz kredita. Ukupna cena projekta sa početnih 418, porasla je na oko 630 miliona evra.

Istovremeno, albanski državni tužilac Ina Rama pokrenula je istragu o navodnim nepravilnostima prilikom dodele tendera za izgradnju ovog puta američko-turskom konzorcijumu Behtel-Enka, što je dovelo do ukidanja imuniteta ministru inostranih poslova Ljujzimu Baši,
koji se prilikom raspisivanja tendera nalazio na čelu ministarstva transporta. Osim finansijskih mahinacija, izgradnja četiri trake autoputa bila je praćena i političkim kontrioverzama, pa je većina međunarodnih donatora izbegla učcešće mahom zbog čestog pominjanja termina "Velika Albanije" uz komentare o izgradnji puta. Albanske vlasti su, pak, odbacile su optužbe o "faraonskom projektu" premijera Saljija Beriše, navodeći da je izgradnja puta čisto ekonomski projekat jer će omogućiti bolje povezivanje turističkih centara na obali Jadrana sa Kosovom odakle poslednjih godina dolazi veliki broj turista, koji u Albaniji ostavljaju oko 350 miliona evra godišnje.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;