INFONET-468X60-BANNER

Počela izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Senti

19.11.2008. | beta

U južnoj industrijskoj zoni u Senti danas (19. novembar 2008. godine) je počela izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda, u koji će biti uloženo 9 miliona evra. Nakon polaganja kamena temeljca, finansijski direktor firme "Alltech" iz Sente Arlik Blejk (Arlic Blake) kazao je da će se tokom prečišćavanja otpadnih voda proizvoditi biogas, koji će se koristiti za proizvodnju struje.

Planirano je da probni rad postrojenja počne za godinu dana, a procenjuje se da će zahvaljujući tehnologiji nemačke firme "Hagen+Alsaesser" postrojenje pokrivati između 30% i 50% potreba za strujom u "Alltech Fermin". Pogon će u prvoj fazi prečišćavati otpadnu vodu preduzeća "Alltech Fermin" , a kasnije će prerađivati svu industrijsku otpadnu vodu u Senti. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da će postrojenje poboljšati ekološku situaciju, ali i doprineti otvaranju novih radnih mesta.

- Ovo je izuzetno značajan projekat i za celu Srbiju, zato što je prvi u Srbiji koji u isto vreme prečišćava otpadne vode i proizvodi energiju - rekao je Pajtić. Direktor firme "Alltech Fermin" Tibor Ujvari kazao je da su novac obezbedili "Alltech", lokalna samouprava i Vlada Srbije.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;