Razvoj turizma - počela izrada urbanističkih planova za Vlasinsko jezero

14.09.2009. | Beta

Opština Surdulica je od Vlade Srbije dobila 8 miliona dinara za četiri urbanistička plana za prostor oko Vlasinskog jezera koji će omogućiti razvoj te turističke destinacije, rečeno je u toj opštini.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev izjavio je da će ti urbanistički planovi, čija izrada je počela, omogućiti da se legalizuju bespravno izgrađeni objekti oko Vlasinskog jezera, da se spreči divlja gradnja u budućnosti i da se oastvari prihod za razvoj Vlasinskog jezera.

- Sav novac koji dobijemo od legalizacije bespravno izgrađenih objekata biće vraćen Vlasinskom jezeru za izgradnju infrastrukture tako da možemo da dovedemo potencijalne investitore u kompletno sređen i opremljen prostor - kazao je Tončev.

Tončev je dodao da je urađena studija izvodljivosti za izgradnju kanalizacionog prstena oko Vlasinskog jezera sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda čija će izgradnja koštati 20 miliona evra.

- Za to već imamo potencijalne investitore, ali Vlada Srbije mora učestvovati u ovom projektu sa 20% - kazao je Tončev.

Radovi na uređenju Vlasinskog jezera bi prema njegovim rečima trebalo da počnu tokom proleća 2010. godine.

- Vlasinsko jezero je najveća voda koju Srbija ima i kao turističko mesto je motor razvoja opštine Surdulica. Očekujemo da će se tu zaposliti veliki broj ljudi - rekao je Tončev.

On je dodao i da su u toku pripreme za izgradnju mini hidroelektrana i vetrenjača na Vlasinskom jezeru, kao alternativnih izvora energije, koji su prihvatljivi sa stanovišta očuvanja životne sredine.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...