INFONET-468X60-BANNER

Vlasnik niškog "Nisala" i švajcarski "Newmet" osnovali novo preduzeće

09.05.2014. | Tanjug

Firma "Domal-inženjering", koja je vlasnik niškog "Nisala", i švajcarska kompanija sa sedištem u Moskvi "Newmet", osnovali su novo preduzeće "Newmet Nisal" i nastavili proizvodnju, koja mesečno iznosi oko 400 tona proizvoda od aluminijuma i aluminijmskih legura.

Vlasnički udeo švajcarske firme je 70%, a "Domal-inženjeringa" 30%, rekao je danas novinarima direktor firme "Newmet Nisal", Petar Stanković, na Danu otvorenih vrata u fabrici, gde su se okupili poslovni partneri i potencijalni kupci proizvoda od aluminijuma.

Kako je objasnio, "Nisal" je u predstečajnom postupku i ako on bude uspešno završen, moguća je posle toga fuzija dve firme.

"Nisal" je zapao u teškoće kada je, zbog ekonomske krize posebno u oblasti automobilske industrije, smanjen obim proizvodnje i izvoz, a ponestalo je obrtnih sredstava za nabavku sirovina.

- Cilj nove kompanije je da do kraja godine dostigne proizvodnju od 600 tona mesečno, proširi izvozna tržišta i vrati se na domaće svojim proizvodnim programaom - navodi Stanković.

Nova firma, koja je započela rad krajem prošle godine, redovno isplaćuje plate radnicima kojih u fabrici ima više od 350, a svoje proizvode izvozi na tržište zemalja zapadne Evrope.

"Nisal" prema navodima rukovodstva, duguje poveriocima oko 16 miliiona evra, kao i radnicima za neizmirene plate za pet meseci. To preduzeće je osnovano 1955. godine, a privatizovano je 2003. godine. Do 2008. godine "Domal-inženjering" je uložio oko 30 miliona evra u modernizaciju opreme, energetsku efikasnost i bolje uslove rada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;