Počelo uređenje još jednog "urbanog džepa" u Beogradu

27.12.2012. | Blic

U okviru projekta sređivanja i ozelenjavanja zapuštenih delova grada pod nazivom "Urbani džepovi Beograda", na red je došao i Cvetni trg čije je uređivanje počelo juče. Prvo je sređen ulaz na ovaj trg iz Ulice Svetozara Markovića, gde je postavljeno šest klupa u obliku korena, koje podsećaju na vreme kada je ovaj prostor bio prekriven hrastovim šumama.

Postavljene su dve vertikalne žardinjere sa cvećem koje simbolizuju vrata nekadašnje cvetne pijace, po kojoj je trg dobio ime, a posebno je istaknut i stari hrast koji je pod zaštitom države kao najstarije stablo u Beogradu.

- Ove mini oaze su veoma značajne sa aspekta zaštite životne sredine, ali i za bolje uslove života u gradu. Stvaranje zelenih "urbanih džepova" daje estetski ugođaj, a što je još važnije jača ekološku svest i podstiče odgovorniji odnos građana prema vlastitom okruženju. Za godinu i po dana, od početka projekta "Urbani džepovi Beograda" realizovano je sređivanje oko 30 malih prostora na svim gradskim opštinama – istakao je Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine.

On je naveo da je prošle godine uređeno čak 10 "urbanih džepova", a da su ove godine novac za uređenje po jednog zapuštenog prostora dobile sve opštine i prosečan iznos kojom je grad pomogao je bio oko milion dinara za svaki "džep".

- Cilj projekta je uspostavljanje uređenih ekoloških i socijalno funkcionalnih prostora u okviru javnih zelenih površina, kao i podsticanje odgovornijeg odnosa građana prema vlastitom okruženju – rekao je Trivan. On je najavio da će sledeće godine grad takođe obezbediti novac za nastavak uređenja "urbanih džepova".

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović istakao je da ova opština planira dodatno uređenje Cvetnog trga i najavio da će, ukoliko bude dovoljno novca, naredne godine ovaj "džep" krasiti i jedna fontana.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...