INFONET-468X60-BANNER

EU daje 1,5 miliona evra za usavršavanje kadrova Agencije za energetiku Srbije

20.06.2012. | Beta

U Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS) juče je obeležen početak projekta "Usavršavanje kadrova Agencije za energetiku", koji sa 1,5 miliona evra finansira Evropska unija.

Kako je rečeno na svečanosti u AERS-u projekat će se sprovoditi od juna 2012. godine do novembra 2013. godine, a realizuje ga Regulatorna kancelarija za mrežne industrije Slovačke.

Direktor AERS-a Ljubo Maćić kazao je da projekat treba da doprinese ostvarivanju obaveza preuzetih u okviru novog Zakona o energetici, procesa pristupanja EU, kao i Ugovora o energetskoj zajednici.

Prema njegovim rečima, obavezni rezultati projekta su jačanje kapaciteta Agencije u oblasti regulacije cena i za nacionalno tržište, kao i unapređenje organizacionih i upravljačkih sposobnosti i izgradnja kapaciteta AERS-a u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

- Projekat će podržati AERS da obavlja ulogu i ispuni svoje osnovne zakonske obaveze koje se odnose na jačanje i usmeravanje razvoja energetskog tržišta na principima nediskriminacije i efikasne konkurencije - kazao je on.

Maćić je dodao da će sastavni deo rada na realizaciji projekata biti i pitanja jačanja kapaciteta AERS-a za izgradnju regionalnog tržišta energije i saradnja na regionalnom nivou, kao i poboljšanje regulatornog okvira za inteligentne merne sisteme i nadzor kvaliteta.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Hoze Antonio Gomez kazao je da je Srbija dosta uradila na približavanju energetskog okvira standardima EU i da je dobila pozitivno mišljenje, ali je naglasio da još treba da radi na energetskoj efikasnosti, otvaranju tržišta i oko cena.

On je naveo i da je EU od 2009. godine donirala u energetski sektor Srbije oko 550 miliona evra i to uglavnom u sektor električne energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;