Danski "Grundfos" počeo izgradnju fabrike u Inđiji

02.02.2012. | Beta

Danska kompanija "Grundfos" juče je počela gradnju proizvodnog pogona u Inđiji u koji će biti investirano oko 50 miliona evra.

Fabrika pumpi za vodu i sisteme grejanja biće završena do kraja ove godine i zapošljavaće više od 300 radnika, što je samo prva faza investicije u Inđiji, kazali su predstavnici "Grundfosa".

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić kazao je na postavljanju kamena temeljca za novi pogon "Grundfosa" da će najveći deo proizvodnje u Srbiji biti namenjen izvozu u okolne zemlje, Evropsku uniju, severnu Afriku, Tursku i Rusiju.

Ćirić je izrazio uverenje da će Vlada Srbije ubediti predstavnike "Grundfosa" da relizuju i drugu fazu investicije u Inđiji.

- Vlada se trudi da ubedi investitore da realizuju planirane investicije u Srbiji, ali i da zadrži investitore koji su već prisutni - kazao je Ćirić.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija želi danske investicije, ne samo u proizvodnji pumpi veh i da želi da iskoristi dansko iskustvo. "Danska je zemlja koja na najbolji i najefikasniji način koristi energiju i to je zemlja koja ima izuzetne uspehe u primeni inovacija", kazao je on.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da je u proteklih 10 godina u Vojvodini obezbeđeno 6,7 milijardi evra stranih investicija i da te kompanije sada zapošljavaju više od 63.000 ljudi.

- Investicija "Grundfosa" je veoma značajna i ohrabruje Srem, koji je jedan on najnerazvijenijih regiona, ali predstavlja i poziv i ohrabrenje i drugim investitorima da dođu jer će im biti obezbeđeno stabilno poslovanje - kazao je Pajtić.

Generalni direktor "Grundfosa" u Srbiji Džim Toft Nilsen kazao je da je kompanija došla u Srbiju u aprilu 2009. godine i da je do sada proizvela 4.500 pumpi.

Ambasadorka Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen kazala je da ponosna što "Grundfos" investira u Srbiju.

- To je priznanje Srbiji kao zemlji atraktivnoj za investicije i njenom približavanju EU. "Grundfos" je primer najboljih kompaija i time što je došla pokazuje poverenje u Srbiju - kazala je ambasadorka Danske.

"Grundfos" od jula prošle godine posluje u Srbiji u iznajmljenoj hali u Novoj Pazovi, gde je premeštena jedna proizvodna linija iz Danske za sklapanje malih pumpi za cirkulaciju grejanja i vode.

Proizvodna hala u Inđiji prostiraće se na površini od 25.000m2 i u njoj će biti organizovana mnogo veća proizvodnja u odnosu na Novu Pazovu.

Sa godišnjom proizvodnjom od oko 16 miliona jedinica, "Grundfos" je vodeći svetski proizvođač pumpi sa udelom od oko 50% svetskog tržišta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 10.11.2017.
Олакшано издавање грађ. дозвола и уређени к...
Шумадинац 10.11.2017.
Ово није могло да се дефинише пре ИКЕА-е, и...
Dusko 08.11.2017.
Moja firma se bavi termoizolacijom i sa pur...
Darko 08.11.2017.
Dokle god se ne krene sa ozbiljnim rušenjem...
Nije bitno ko pokreće ovo bitno je da se ra...