INFONET-468X60-BANNER

"Arcelor Mittal" kupuje smederevsku železaru?

31.01.2012. | Večernje novosti

Novi strateški partner smederevske železare, koju je država prošle nedelje kupila od američkog "U.S. Steel" za dolar, prema informacijama "Novosti", najverovatnije će biti indijska kompanija "Arcelor Mittal".

Indijci su još 2003. godine bili zainteresovani za železaru. Čelnici američkog "U.S. Steel" nudili su i pre dva meseca smederevsku železaru jednom od najbogatijih ljudi na svetu - Lakšmi Mitalu. Amerikanci su za smederevsku železaru tada tražili ukupno 300 miliona dolara, ali je "Mittal" bio spreman da da 23 miliona američkih novčanica, tačno onoliko za koliko je "U.S. Steel" iz stečaja kupio najveću smederevsku firmu.

Pregovori su trajali do pre dve nedelje, kada su čelnici "Mittala" definitivno odustali od kupovine smederevske železare, budući da im ni poboljšana ponuda Amerikanaca, koji su i spustili cenu na 200 miliona dolara, nije odgovarala.

Međutim, čelnici "U.S. Steel" su, govore informacije "Novosti", uporedo sa indijskom kompanijom, pregovarali i sa vlasnicima železara iz Kine, koje su bile spremne da Amerikancima plate traženih 300 miliona dolara, uz uslov da se ugovorom precizira da preuzmu i njihove poslove u ovom delu Evrope. Kako je menadžment kompanije "U.S.Steel" procenio, ukoliko bi pod tim uslovima prodali smederevsku železaru Kinezima, to bi ugrozilo njihove pozicije u ovom delu Evrope, zbog čega su se i odlučili za, po njih, najbezbolnije rešenje - zatvaranje smederevske fabrike. Tada je na scenu stupila država, u želji da sačuva proizvodnju i oko 5.400 radnih mesta.

- Teško je spekulisati, ali se čini da indijski "Arcelor Mittal" i dalje spada u najozbiljnije igrače za kupovinu smederevske železare - navodi sagovornik "Novosti" upoznat s pregovorima oko preuzimanja železare.

- Reč je o proizvođaču koji drži blizu 10% svetske proizvodnje, a još važnije je to što je već u komšiluku, pošto je kupio zeničku železaru u Bosni i Hercegovini.

Šef radne grupe za održavanje proizvodnje čelika i državni sekretar Dušan Nikezić potvrđuje da će država kupce za železaru najpre tražiti na Istoku. Železara će, po njegovim rečima, biti ponuđena kompanijama u Indiji, Kini, Rusiji i Ukrajini.

S druge strane, Srbija će potencijalne kupce pokušati da zaintrigira dugoročnim poslovima koje bi železara imala narednih godina. Neophodne sirovine za izgradnju velikih infrastrukturnih objekata, poput mosta Borča - Zemun i Beogradskog metroa, mogle bi da se proizvode u Smederevu.

- Već smo započeli razgovore sa potencijalnim investitorima za smederevsku železaru - rekao je u ponedeljak predsednik Srbije Boris Tadić.

- Budući investitor moraće da zadovolji dva uslova - da bude operator u proizvodnji čelika, ali će morati da ima svoje rudnike gvožđa i koksa.

Predsednik je naglasio da država nije specijalizovana za proizvodnju čelika i da ne planira da se time bavi, ali je morala da učini sve da sačuva radna mesta i potencijal Železare Smederevo. Kako je istakao, Vlada Srbije ne može da obeća da će u skorije vreme naći rešenje za železaru, ali će učiniti sve da to vreme što više skrati.

U traženju strateškog partnera naruku srpskoj vladi ide i očekivani porast cene čelika na svetskom tržištu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;