INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada Srbije otkupila "Železaru" Smederevo od američke kompanije "U.S. Steel" za 1 dolar

28.01.2012. | E-kapija

Predsednik Vlade Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je 27. januara uveče da je Vlada Srbije otkupila "Železaru" Smederevo od američke kompanije "U.S. Steel" za 1 dolar, saopšteno je na sajtu Vlade.

Vlada je sa "U.S. Steel" potpisala pismo o namerama, a u utorak (31. januara) će potpisati i zvanični ugovor.

Cvetković je na konferenciji za novinare naveo da "U.S. Steel" napušta Srbiju, pri čemu je objasnio da je razlog tome svetska ekonomska kriza.

- Nemamo nameru da u dugom roku budemo vlasnici "Železare" Smederevo, već ćemo tražiti strateškog partnera - istakao je on i ukazao na to da je ova železara jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Vlada je otkupom "Železare" Smederevo dobila kompletna osnovna sredstva za rad i neto obrtna sredstva u vrednosti od 100 miliona evra.  

"Železara" nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama, naglasio je predsednik Vlade i dodao da za sada nema planova da se menja status radnika.

Cvetković je ukazao na to da će ovom odlukom biti zadržana sva radna mesta, kao i da će biti formirano mešovito rukovodstvo.

On je saopštio da je Vlada u poslednje tri godine održavala redovne kontakte sa kompanijom "U.S. Steel", koja im se požalila na teškoće u poslovanju zbog svetske ekonomske krize.

- "U.S. Steel" je zbog toga odlučio da ode iz Srbije, a Vlada je rešila da otkupi "Železaru" Smederevo jer će mnogo lakše pronaći strateškog partnera ako železara radi, rekao je predsednik Vlade.

Cvetković je najavio da će u utorak, 31. januara, biti potpisan sporazum o preuzimanju "Železare" Smederevo.

"Ju-Es stil Srbija" zapošljava oko 5.500 radnika, ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;