INFONET-468X60-BANNER

Sanacija Akademskog parka u Beogradu

18.11.2011. | B. Vasiljević | Politika

U utorak je počela obnova staza, stepeništa i ivičnjaka u Akademskom parku. Za ovaj projekat izdvojeno je 15 miliona dinara. Ovom sanacijom nije obuhvaćeno uređivanje stepeništa ispod kapije od kovanog gvožđa i kamene ograde prema Studentskom trgu.

"Do početka zime u Akademskom parku će se obnoviti površina od 4.800m2. Za ove radove dobili smo odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu prirode. Do marta će biti uređene zelene površine. Prošle godine završili smo dečije igralište, za tu namenu je izdvojeno oko šest miliona dinara. Lane je urađen i sistem poluatomatskog zalivanja travnjaka", objašnjava direktor sektora za zajedničke poslove u Zelenilu Beograd Slobodan Stanojević,

Trenutno nije u planu uređenje ograde u rokoko stilu, po kojoj je park prepoznatljiv, kao i dve kapije od kovanog gvožđa. Ne samo zato što je reč o zahtevnom i skupom projektu (u vreme gradnje, ograda i kapije koštale su sedam puta više nego sam park), već i zato što je za obnovu potrebno i posebno odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika. Pored toga, ograda se na nekim delovima nagnula, pa je potrebno da se o restauratorskim zahvatima izjasne i građevinski stručnjaci.

"Mi smo dali saglasnost da se urede staze, stepenište i ivičnjaci u samom parku, ali se stepeništa koja se nalaze ispod kapija od kovanog gvožđa neće sada raditi. Oni su deo celine vezane za monumentalnu ogradu", izjavio je Zoran Tucić, arhitekta – konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Pre dve godine u Akademskom parku uređena je nova ograda na severnom kraju, posađene su sadnice i postavljene info table na srpskom i engleskom jeziku.

Mesto gde se danas nalazi Akademski park nekada je bilo tursko groblje, potom, do 1927. godine, Velika pijaca, a 1929. godine podignuta je ograda po kojoj je park i danas prepoznatljiv. Projektant je bio Đorđe Kovalevski, arhitekta – urbanista. Akademski park, površine 1,4 hektara, od 2007. godine je zaštićeno prirodno dobro. U parku su spomenici Josifu Pančiću, Dositeju Obradoviću i Jovanu Cvijiću.

Pod delom travnjaka, na severnoj strani, nalaze se ostaci rimskih termi, otkrivenih 1968. godine. "Rimske terme nećemo dirati. Radovi će obuhvatiti površinski sloj zemljišta, tako da nalazište neće biti ugroženo", naglašava Stanojević. Nad rimskim kupatilom biće postavljene info table sa podacima o termama čiji deo ispod Studentskog trga još nije istražen.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;