INFONET-468X60-BANNER

Škundrić otvorio međunarodne sajmove energetike i ekologije u Beogradu

14.10.2010. | eKapija

U elektroenergetiku i zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih pet do šet godina biće uložene 1,2 milijarde eura, najavio je danas u Beogradu ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Srbiji su potrebni razvoj tržišta opreme za poboljšanje energetske efikasnosti i povoljniji uslovi za investicije u toj oblasti, rekao je Škundrić otvarajući na Beogradskom sajmu međunarodne sajmove energetike i zaštite životne sredine.

Okvir za to, kako je rekao ministar, biće postavljen novim zakonom o energetici.

Škundrić je rekao da u 2011. godini očekuje postavljanja prvih turbina na vetar i početak izgradnje mini-hidrolektrana na Ibru, na čemu sarađuju "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i italijanska firma "Seci".

Na sajmovima pod zajedničkim sloganom "Prirodno" učestvuju izlagači iz Nemačke, Italije, Francuske, Češke, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Šesti po redu sajam "Energetika 2010" okupio je proizvođače energije i energetske opreme iz oblasti električne energije, uglja, gasa i nafte, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Među učesnicima su EPS, "Srbijagas", "Naftna industrija Srbije" (NIS), ABB, "Amiga", "ATB-Sever", Udruženje za distribuciju gasa, Privredna komora Federacije BiH, "Energoinvest", "Hitachi".

EPS će u okviru sajma organizovati trodnevni stručni skup o programima energetske efikasnosti i smanjenju gubitaka u distribuciji struje, a biće održani i stručni skup o tržištu gasa i konferencija o biomasi.

Sedmi međunarodni sajam zaštite životne sredine "Ecofair" okupio je učesnike iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom.

Na "Ecofair" će biti organizovana i berza ekoloških usluga, koja okuplja akreditovane laboratorije.

Sajmovi će biti otvoreni do 15. oktobra. Radno vreme je od 10.00 do 18.00 časova. Cena ulaznice je 200 dinara, dok je parking 50 dinara na sat. Učenici srednjih škola imaju besplatan ulaz, uz overen spisak, a studentima je uz indeks obezbeđen popust od 50%.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;