INFONET-468X60-BANNER

Elektronski šalteri: Brže, ali skuplje rešenje za upis u katastar

07.11.2023. | N1

Uvođenje isključivo online podnošenja dokumentacije i zahteva katastru preko profesionalnih korisnika - advokata i geodetskih organizacija, donosi nove troškove za građane Srbije. Osim standardne takse koju plaćaju Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), sada je tu i dodatna usluga profesionalaca, čiji iznos nije zanemarljiv.

Digitalni šalter

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Od sada, za sve transakcije nekretnina - prodaju, poklon, nasleđivanje - javni beležnici šalju potrebnu dokumentaciju katastru, koji ima pet dana za upis. Građani više ne moraju lično da posete šalter RGZ-a za ovakve transakcije. Međutim, kako navodi portal N1, za druge usluge kao što su upis neupisanih stanova, legalizacija, registracija spajanja parcela, podnošenje žalbi na doneta rešanja i slično, građani se sada moraju obratiti profesionalnim korisnicima.

RGZ je saopštio da će svi zahtevi koji su se ranije podnosili na šalterima od 4. novembra biti dostupni isključivo digitalno. Advokatska tarifa za podnošenje zahteva katastru iznosi 24.750 dinara, ali advokati za N1 navode da postoji mogućnost dogovora o nižoj ceni za jednostavnije procedure.

Građani će sada imati dvostruki trošak: takse za RGZ i usluge profesionalnih korisnika. Na sajtu RGZ-a navedeni su kontakti 3.406 advokata i 679 geodetskih organizacija koji će omogućiti pristup elektronskom šalteru.

Advokati preko eŠaltera mogu podneti različite zahteve uključujući promene vlasništva, hipoteke, zabeležbe, promene namene zemljišta, utvrđivanje, izmene i gašenje kućnog broja, promene načina korišćenja i kategorije klase zemljišta i slično, navodi se na sajtu RGZ-a. Geodetske organizacije, s druge strane, podnose zahteve vezane za spajanje parcela, deobe parcele, realizaciju projekta parcelacije/preparcelacije. Troškovi njihovih usluga variraju u zavisnosti od obima posla.

RGZ ističe da elektronski upis sprečava falsifikovanje dokumenata i povećava efikasnost i sigurnost upisa. Građani i profesionalni korisnici sada mogu pristupiti predmetima sa bilo koje lokacije, a digitalni šalteri su uvek dostupni.

Usluge eKatastara i KnWeb servisa znatno unapređuju pristup katastarskim informacijama, nudeći instant online servise na dohvat ruke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;