INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Galerije likovnih umetnosti Zadužbine Ilije M. Kolarca

13.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom letnjeg perioda rekonstruisana je Likovna galerija Kolarčeve zadužbine, a nove ljubitelje likovne umetnosti ugostila je prvom izložbom Bogdana Bate Price 21. avgusta 2023. godine.

Otvaranje Galerije

Otvaranje galerije (Foto: Mapei)

Urađena je sanacija i adaptacija dotrajalih slojeva zidova, na koje su implementirani sloj građevinskog lepka i staklena mrežica, čime su uklonjene nepravilnosti i naprsline. Unutrašnji finalni sloj dobijen je gletovanjem i krečenjem visokokvalitetnom vodoperivom bojom na vodenoj bazi, koja ima izuzetnu pokrivnu moć i visok sadržaj akrilnog veziva.

Bila je neophodna sanacija spoljnog dela fasade. Ona je urađena specijalnim sredstvom za impregnaciju mineralnih površina koje zaustavlja dalje širenje kapilarne vlage, a koja se pojavila u jednom od uglova unutar galerije. Treći deo se odnosio na intervenciju na elektro-instalacijama, kako bi se sakrili kablovi unutar zidova. Da bi prostor zadovoljio galerijske potrebe, finalni deo adaptacije prostora predstavljalo je postavljanje konzola za napajanje šinske rasvete, kao i izrada instalacije i postavljanje priključnih kutija parapetnih razvoda za potrebe instaliranja brojača posetilaca.

Posle svih prethodnih intervencija dobijen je nov, moderan i osvežen prostor, prijatan za posetioca i spreman za nove izlagače. Za potrebe rekonstrukcije Likovne galerije korišćeni su Mapei materijali.

Rekonstrukcija galerije

Rekonstrukcija galerije (Foto: Mapei)

Aleksandar Peković, upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca, istakao je: "Neizmerno sam srećan i zahvalan što je svetski poznata kompanija Mapei prepoznala značaj najstarije kulturno-obrazovne zadužbine u Srbiji, koja se samostalno finansira i opstaje gotovo vek i po. Kompanija Mapei je prepoznala ovaj značaj i pružila nam je ruku da zajedno ispisujemo istoriju kulture i u budućnosti. Naš prvi zajednički poduhvat  je uređenje prostora Galerije likovnih umetnosti, u kojoj se tokom godine održi dvadesetak izložbi, pre svega mladih, ali i renomiranih umetnika. Od ove godine Galerija postaje mesto i važnih međunarodnih koprodukcija savremene vizuelne umetnosti."

"Projekat rekonstrukcije i uređenja Zadužbine će se nastaviti u celokupnom unutrašnjem prostoru, koji se mora privesti standardima novog doba. Za taj posao smo pozvali najbolje svetske, ali i lokalne kompanije i pojedince, koji su se rado odazvali ovom izazovu. Zadužbina Ilije M. Kolarca je prometej i svedok velikih društvenih kretanja i promena, brojnih istorijskih događaja, ali nikada nije skrenula sa svog puta i time je očuvala svoje ime i svoj globalni renome," naglasio je Peković.

Likovna galerija osnovana je 1964. godine i sa izložbenim i prodajnim delom predstavlja jedan od najprestižnijih umetničkih prostora u Beogradu. Izložbeni deo koristi se za klasične likovne postavke, kao i za sve vrste multimedijalnih prezentacija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;