INFONET-468X60-BANNER

Nova Agencija za konverziju zemljišta bez naknade

05.09.2023. | Nova ekonomija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) objavilo je uputstvo o postupku konverzije zemljišta, naglašavajući da je od 4. avgusta prestao da važi Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. U skladu s tim, biće osnovana nova Agencija koja će biti zadužena za poslove konverzije.

Građevinsko zemljište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nakon izmena i dopuna Zakona, proces svojinske transformacije na zemljištu u Srbiji je nastavljen, omogućavajući većem broju privrednika da steknu pravo svojine na građevinskom zemljištu bez plaćanja naknade. Prema pisanju Nove ekonomije, u uputstvu se ističe da će zahtevi za sticanje prava konverzije biti upućeni novoj Agenciji. Do početka rada Agencije, sve njene nadležnosti preuzima Ministarstvo odgovorno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Kada Agencija primi zahtev, ima obavezu da u roku od osam dana obavesti podnosioca zahteva o relevantnim informacijama vezanim za lokaciju i mogućnostima upisa za katastarsku parcelu. Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije, izrazila je očekivanje da će novo uputstvo doprineti efikasnijem i bržem postupku konverzije.

Ekonomisti su ranije za Novu ekonomiju istakli da ne postoji dovoljno informacija o parcelama koje bi bile obuhvaćene zakonom, kao i o firmama koje ih poseduju i načinima na koje su do njih došle.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;