INFONET-468X60-BANNER

U septembru počinje prijava za priključivanje nelegalnih objekata na infrastrukturu

25.08.2023. | Beta

Građani koji žive u nelegalnim objektima imaće priliku da prijave objekte za priključak na struju, vodu, kanalizaciju i grejanje. Ovim povodom je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao lokalne samouprave da organizuju proces prijave građana koja će trajati od 15. septembra do 15. oktobra, prenosi Beta.

Legalizacija

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministar Vesić je za RTS izjavio da očekuje najmanje 50.000 prijava, jer je otprilike toliko objekata samo u Beogradu bez priključka za struju.

Prema njegovim rečima, svi koji se prijave će biti priključeni legalno na infrastrukturu i legalno će plaćati račune za struju, vodu i grejanje. Naglasio je da će ta mogućnost postojati samo mesec dana i da neće biti produženja roka.

- Prijave se podnose isključivo nadležnim opštinama. Postoji formular koji se popunjava, a vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora - rekao je Vesić.

Naveo je da u slučaju nepostojanja takvog ugovora, kod notara može da se overi izjava da osoba živi u tom objektu zajedno sa svojom porodicom.

Vesić je dalje objasnio da opštine nakon prijema prijave imaju rok od 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključiti objekat na komunalnu infrastrukturu. Ukoliko prijava bude odbijena moguća je žalba resornom ministarstvu koje ima rok od pet dana da na nju odgovori.

Prema Vesićevim rečima, komunalna preduzeća koja će priključiti objekte na svoju mrežu nemaju pravo da traže dokaz o imovini ili statusu, jedino ih se tiču tehnički uslovi za priključenje.

- Ta preduzeća su u obavezi da radove obave po hitnom postupku, a ugovore će potpisavati po važećem cenovniku koji važi i za sve ostale građane - naveo je Vesić.

Istakao je i da ne znači da će građani dobiti priključak u roku od 30 dana, jer je to rok za prijavu, te da samo priključenje zavisi od kapaciteta preduzeća, sa kojim će građani sklopiti ugovor i priključak platiti po važećim cenovnicima samih preduzeća.

Кako je naglasio, priključenje će biti moguće samo za stambene objekte jer bi sve drugo bilo izigravanje zakona čija je suština obezbeđivanje osnovnog ljudskog prava na tekuću vodu, struju i grejanje.

Dodao je da u slučajevima gde je potrebno priključenje čitave zgrade, ako investitori to nisu učinili, zahtev podnosi stambena zajednica.

- Ukoliko nije formirana, to čine vlasnici stanova koji mogu da plate priključak za čitavu zgradu, što dosadašnji propisi nisu dozvoljavali - objasnio je ministar.

Naglasio je da su komunalna preduzeća u obavezi da obezbede posebne šaltere za prijave, kao i pomoć za popunjavanje formulara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;